Textilipari cégek a legnagyobb székelyföldi exportőrök

Öt erdélyi megye adja Románia teljes kivitelének 28 százalékát. A legjobban Temes teljesít, ahonnan tavaly 5,1 milliárd értékben exportáltak javakat és szolgáltatásokat. A bánsági megye legnagyobb exportőre az autóalkatrészeket gyártó Flextronics Manufacturing.

Arad 5,7 százalékkal, 3,1 milliárd euróval járult hozzá a kivitelhez, Brassó 5,1, Szeben 4,2, Bihar pedig 3,5 százalékkal. A négy megye közül háromban gépjárműipari vállalat a fő exportőr, a kakukktojás Bihar, ahol a Samsung egyik leányvállalata az első.

Annak ellenére, hogy az ország gazdaságilag egyik legfejlettebb megyéje, Kolozs csupán a hatodik helyen áll erdélyi viszonylatban 1,2 milliárd euróval, ami a teljes kivitel 2,2 százaléka. A Kárpátokon túlról Kolozst Bukarest (9,4 milliárd euró), Argeș (5,3 milliárd euró), Konstanca (2 milliárd euró), Prahova (1,9 milliárd euró), sőt, ha csak kevéssel, de Olt (1,25 milliárd euró) is lekörözi. Kolozs megye első számú exportőre a Nemeszsukon működő DeLonghi.

A marosvásárhelyiek azzal vigasztalódhatnak, hogy az Azomureș, bár szennyező, de legalább hoz pénzt az országban, lévén a megye legnagyobb exportőre. Maros erdélyi szinten a nyolcadik helyen áll, országosan pedig a mezőny első felében, Románia teljes kivitelének 1,7 százalékával.

A székelyföldi gazdaságnak nem erőssége az export, Erdélyben ugyanis ennek volumenét tekintve Kovászna az utolsó, míg Hargita Krassó-Szörénnyel osztozik az utolsó előtti helyen. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben előbbi 273, utóbbi pedig 327 millió értékben termelt külföldre. Mindkét székely megyében textilipari vállalatnak van a legnagyobb, exportból származó bevétele, a székelyudvarhelyi Coats-nak és a kézdivásárhelyi Zarah Modennek.

Moldvában és Havasalföldön azért vannak ennél is gyengébben teljesítő megyék: Vaslui-ban 163 millió eurót, Mehedinți-ben 109 millió eurót, Gorj-ban és Giurgiu-ban pedig 54,6 millió eurót tett ki a kivitel, ami az országos érték 0,3, 0,2, illetve 0,1 százalékának felel meg. Székelyföld gyenge exportteljesítménye a gazdaság struktúrájából adódik, melyet még mindig a textilipar dominál.

Az ország egyik legelmaradottabb megyéjének számító Hunyad egymaga többet termel, mint Hargita és Kovászna együttvéve,

764 millió eurót, annak köszönhetően, hogy megtelepedett ott a kábeleket gyártó Sews és a Philips.

A kivitel húzóágazata a gépjárműipar, 12 megyében ebből a szektorból kerül ki a legnagyobb exportőr. Öt megyében textilipari, három-háromban pedig élelmiszeripari, faipari, illetve koházati vállalat termeli a legnagyobb értékű exportterméket. Egyetlen olyan cég van, az osztrák Holzindustrie Schweighofer, amely két megyében, Fehérben és Bákóban is első helyen áll. A multinacionális vállalatok nyomasztó fölényben vannak, egyetlen olyan megye van, Vrancea, ahol hazai kézben levő cég, a Pandora Prod a legnagyobb exportőr.

Tavaly 54,6 milliárd euró értékű idehaza megtermelt árú talált vevőre külföldön, 4,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?