Hanghatásra változtat színt a magyar textil

Több külföldi portál is lelkesen dicséri a magyar tehetséget, Kárpáti Judit Eszter textil- és divattervezőt, akinek a Trendhunter művészeti és designportálon is közzétették Chromosonic című videóját: a felvételeken olyan textilanyagot láthatunk, amely hang hatására megváltoztatja a színét.

A technológia és a textil kölcsönhatását kutató tervező munkájában a nyílt forráskódú Arduino-platform és a hőérzékeny technológia játssza a főszerepet: a textilbe beleszőtt vezetékek a hangok hatására hőt termelnek, és ettől változik az anyag színe.

Kárpáti Judit Eszter 2013-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, tagja a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületnek. Az általa tervezett egyedi kollekciót a Gombold Újra divatshow-n láthattuk: a Ha Én Rózsa volnék... darabjai úgy készültek, hogy a tervező a hagyományos matyó hímzésmintákat pixelekké alakította, majd azokat a digitális nyomástechnika segítségével felvitte a fehér ruhákra.

Az Übergizmo IT-és kütyüportál is megírta a színváltó textilről szóló hírt, amely szerint humán kaméleonokká lehetünk a viseletet hordva.

Kimaradt?