banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Maros megye: ha drágábban is, de elegendő műtrágya áll a gazdák rendelkezésére

Az ukrán–orosz háború ellenére a Maros megyei mezőgazdaság számára biztosított a szükséges műtrágyamennyiség és az inputanyagok a helyi beszállítók által – tájékoztatott Ileana Guşatu, a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság aligazgatója.

Műtrágyázás | Illusztráció: PixabayMint fogalmazott, annak ellenére, hogy a marosvásárhelyi Azomureş Vegyipari Üzem három hónapja szünetelteti a tevékenységét, a megye még mindig rendelkezik műtrágyakészletekkel. Ileana Guşatu azt is bejelentette, hogy Adrian Chesnoiu agrárminiszter hetvenféle import műtrágya piaci bevezetését hagyta jóvá, így nem lesz gond a műtrágyakészlettel országszerte, tehát Maros megyében sem.

Az Azomures álláspontja szerint, ha a készletek biztosítják a tavaszi mezőgazdasági munkálatokhoz szükséges mennyiséget, akkor a problémák csak az őszi mezőgazdasági tevékenységek során jelentkezhetnek, ez azonban negatív hatással lehet a jövő évi mezőgazdasági termelésre. A vegyipari kombinát képviselői felhívták a figyelmet arra is, hogy jelenleg 500 ezer tonna a hiány a műtrágyapiacon, ami miatt a mezőgazdasági tevékenység hatékonysága a későbbiekben csökkenhet. Ez maga után vonhatja az élelmiszerek drágulását is – mutattak rá a szakemberek.

A hatóságok ugyanakkor biztosítékot adtak arról, hogy Romániában nem lesz élelmiszerhiány. Sorin Moise mezőgazdasági államtitkár a szombati kormányülés után kijelentette, a minisztérium naprakész nyilvántartása szerint minden élelmiszerkategóriából elegendő van a lakosság szükségleteinek kielégítésére. Románia mezőgazdasága képes minden szükséges élelmiszerhez elegendő nyersanyagot biztosítani – hangsúlyozta az államtitkár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?