Hidrogénnel helyettesítené a metángázt az Azomureș 2030-ra

Az Azomureș vegyipari kombinát a gáz hidrogénnel való helyettesítését is tervezi, de ez csak akkor lesz lehetséges, ha a hidrogén előállításához használt áram ára elég alacsony lesz – jelentette be hétfőn Harri Kiiski, az Azomureș vezérigazgatója.

„A felhasznált energia mennyisége, ami a hidrogénre való áttérés esetén szükséges, jelentősen megnőne. Jelenleg óránként 50 megawatt áramot használ az üzem, ez a metángáz helyettesítésével óránkénti 50 gigawattra emelkedne. Ez rengeteg energiaszállítást igényelne” – közölte a sajtó marosvásárhelyi képviselőivel Harri Kiiski.

Hozzátette, nem látja, hogy ezt a változást meg lehet tenni egy lépésben. Kifejtette, először kis mennyiségű hidrogénnel dolgozna az üzem, majd később bővítenék fokozatosan a vállalat kapacitását. Emellett szükség van az infrastruktúra fejlesztésére is, amivel legkésőbb 2035-ig el kell készülniük – szögezte le a vállalatvezető.Fotó: Asociatia Pro Infrastructura/Facebook

A hidrogén egyébként már néhány európai országban felváltotta a metánt, többek között a műtrágyák gyártásában is.

Az Európai Bizottság számos javaslatot fogadott el az Európai Unió éghajlat-, energia-, közlekedés- és adópolitikájának kiigazítására annak érdekében, hogy 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátását legalább 55 százalékkal csökkentsék az 1990-es szinthez képest. Az európai zöld egyezség modern, versenyképes és erőforrás-hatékony gazdasággá alakítaná az Európai Uniót, célja, hogy 2050-re nulla nettó üvegházhatású gázkibocsátást érjen el a kontinensen, és elválassza az erőforrások felhasználásától a gazdasági növekedést. Ez magában foglalja az új energiaforrások, köztük a napenergia, a szél és a hidrogén felhasználását új üzemanyagok alapjaként.

A hidrogén elektrolízissel történő előállítása évente mintegy 10 ezer tonnával csökkentené a légkörbe jutó szén–dioxid mennyiségét, de a hidrogéngáz széles körű használata számos technikai és kereskedelmi akadályt rejt magában, amelyeket az alkalmazás előtt meg kell oldaniuk – mondta a vezérigazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?