100 millió eurót pumpálna a Mezőgazdasági Minisztérium egy évek óta vegetáló fantomcégbe

Az Unirea Rt. a szaktárca vállalata, mely három év alatt 13,5 millió lej veszteséget termelt.

Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőház (Societatea Națională Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea) néven hozott létre részvénytársaságot a mezőgazdasági tárca 2019-ben. A vállalat feladata az lett volna, hogy egy kiskereskedelmi értékesítési hálózatot építsen ki a hazai termelők számára.Nem működnek a Casa Unirea nevű boltok | Fotó: casa-unirea.ro

Valószínűleg keveseket lep meg, hogy az Unirea Rt. eddigi működése totális fiaskó, a vállalat eddig csak a veszteség termelésében jeleskedett. Működésének első évében 752 ezer lej árbevétel mellett 7,1 millió lej veszteség volt az üzleti eredmény. 2020-ban a bevételek 833 ezer lejre nőttek, a deficit pedig 5,4 millió lejre csökkent. Tavaly a veszteségek már csak kevéssel haladták meg az 1 millió lejt, de minimálisra csökkent az árbevétel, 43 511 lejre. Az alkalmazottak száma szintén csökkent: 2019-ben még 22-en voltak, tavaly azonban már csak 16-an álltak a cég alkalmazásában.

A közelmúltban lezárult pénzügyi audit igencsak borúlátó a vállalat jövőjét illetően. „Jónéhány olyan aspektust azonosítottunk, melyek jelentős kétségeket gerjesztenek azt illetően, hogy képes-e a Társaság folytatni a tevékenységét” – olvasható a dokumentumban. 2020 második negyedéve óta az Unirea lényegében semmiféle kereskedelmi tevékenységet nem folytat, a bevételei ingatlanok bérbeadásából származnak.

Az auditálás során kiderült, hogy a cégnek nincs érvényes, a részvényesek közgyűlése által jóváhagyott költségvetése, de olyan terve sem, melyből kiderülne, hogyan szeretné újrakezdeni a kiskereskedelmi tevékenységet, melynek a céljából létrehozták. Mindezek ellenére az alkalmazottak megkapják a bérüket, az Eliza Constantinescu nevű kereskedelmi igazgató, például közel 110 ezer lejt vett a tavalyi év folyamán, vagyis havi szinten kb. 9 ezret.

A logikus lépés a sóhivatalként működő Unirea Rt. megszüntetése volna, azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak tervei vannak vele. „Egy másik eldöntött intézkedés, melyet a Támogatás Romániának csomag keretében valósítunk meg, az Unirea Kereskedőház 100 millió euróval való feltőkésítése” – nyilatkozta Adrian Chesnoiu szakminiszter egy televíziós műsor keretében. Chesnoiu szerint a vállalat eddig adminisztratív okokból nem tudta betölteni a neki szánt szerepet, hogy kapcsolatot teremtsen a mezőgazdasági termelők és a fogyasztók között.

Kapcsolódók

Kimaradt?