Közel 1 milliárd euró értékű importhúst fogyasztottunk tavaly

A behozatal nagyját a disznóhús teszi ki, mivel az afrikai sertéspestis padlóra küldte a hazai tenyésztést.

977 millió euró értékben importált tavaly húst Románia. Ez hozzávetőleg négyszerese a kivitelnek, melynek értéke, az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 239 millió euró volt.Egyre több külföldi sertéshús kerül az asztalra | Fotó: Pixabay

Négy év alatt kb. 30 százalékkal nőtt az import, míg a kivitel csökkent. 2017-ben még 281 millió euró értékű húst szállítottak külföldre a hazai termelők, az import pedig 760 millió eurót tett ki. Egy évre rá már 820 millió euróért importáltunk húst.

A behozatal növekedése nagyrészt az afrikai sertéspestis számlájára írható, mely miatt öt év alatt 1 millióval csökkent a hazai állomány, a kényszervágások következtében.

„Fel tudjuk élénkíteni a sertéshústermelést, azonban ennek két feltétele van: meg kell fékeznünk az afrikai sertéspestist, majd pedig támogatnunk kell a tenyésztőket, hogy újra benépesítsék a hizlaldákat. Az után, hogy a vírus annyi állatot megölt, bátorság kell ahhoz, hogy ismét befektessenek” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Ioan Ladoși, a Romániai Sertéshús Termelők Egyesületének elnöke.

A behozatal legjelentősebb tételét a disznóhús adja. A Román Hús Egyesület adatai szerint tavaly 540 ezer tonna disznóhúst importáltunk félmillió eurót meghaladó értékben. A kivitel nagyját baromfihús tette ki. Ezen a téren szinte önellátóak vagyunk, a belföldi termelés a fogyasztás hozzávetőleg 95 százalékát fedezi.

Az utóbbi években folyamatosan nő az importált kacsahús mennyisége, mivel a kereslet felfutóban van, a hazai termelés pedig minimális mennyiségű.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?