Fennállásának 120 éves évfordulóját ünnepelte a volt Magyar Király Állami Földművelési Iskola Szilágysomlyón

Megalakulásának 120. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a hajdani Magyar Király Állami Földművelési Iskola, a mai Szilágysomlyói Ioan Ossian Műszaki Líceum. Szombat délelőtt az oktatási intézmény egykori tanárai és diákjai nyílt osztályfőnöki órát tartottak, amelyen közel 250-en vettek részt.

„Ezelőtt 35 éve végeztünk, most eljöttünk kicsit nosztalgiázni, együtt ünnepelni, és büszke vagyok, hogy a nagy múltú iskolában végeztem, mert itt olyan alapokra tettem szert, amelyeket felhasználhattam az évek során a mezőgazdasági munkálatok folyamán. Az iskolának nagy bázisa van, fejlett laboratóriumai, modern eszközök, farm, állatok, így akár egyetemi oktatást is lehetne itt tartani” – mondta az egykori végzős.

Fotó: Kulcsár Mária

Dr. Benedek László iskolaigazgató elmondta, az intézmény 120 éves működése során mindig megfelelt a társadalmi „elvárásoknak”, ahol jól képzett szakemberek végeztek és gyarapították a mezőgazdaságot és más gazdasági ágazatokat Szilágy és az ország más megyéiben. Az elmúlt években az intézmény több nevet is viselt, kezdetben Magyar Király Állami Földművelési Iskola volt, majd 1948-ig Mezőgazdasági Iskola.

Az oktatási reform (1948) után két szakközépiskolát hoztak létre a városban a Mezőgazdasági és állattenyésztésit, a Mezőgazdasági Iskola pedig Állattenyésztési Szakképző Iskola lett. 1965-ig Mezőgazdasági Iskolaközpont néven működött, majd 1966-ban létrehozták a Mezőgazdasági Szakközépiskolát – ahol állatorvos, állattenyésztő, kertészmérnök és könyvelő szakmákban nagyon jó szakembereket képeztek, ezekhez 1981-től élelmiszeripari profil is társult. 2002-ben az első igazgató emlékére az iskolát Ioan Ossian Iskolacsoportnak nevezték el, később Ioan Ossian Műszaki Szakközépiskola lett.

Fotó: Kulcsár Mária

A fesztivál az iskola farmján folytatódott, ahol a kulturális rendezvények mellett változatos, színvonalas kiállításokat, állatokat, mezőgazdasági gépeket (talajjavítókat, tárcsákat, nagygépeket, gyomirtózót, bálázógépet, különféle traktorokat) tekinthettek meg az érdeklődők.

Az ünnepségen részt vett Seres Dénes parlamenti képviselő is, aki elmondta, fontos a Szilágysomlyón megszervezett Mezőgazdasági Fesztivál, a véndiákok találkozója, a haszon-állatkiállítás és a mezőgazdasági gépek kiállítása. Gratulált a líceum vezetőségének a jó szervezésért, a gazdáknak, akik legszebb állataikat közszemlére tették, és mindazoknak, akik azért dolgoznak, hogy az ágazat a lehető legjobban működjön. Néhány gazdát, többek között az Il de france juhokkal érkező szilágyzoványi Kuglis Dávid-Dánielt a kiállításon serleggel díjazták.

Fotó: Kulcsár Mária

A megye adottságai kedveznek az állattartásnak, a talaj és az időjárás is ezt segíti elő a legjobban, viszont az utóbbi időben a juhtenyésztést leszámítva ez a tevékenység visszaesett. Ezért kedvező kölcsönökkel, állami és az európai uniós programokkal támogatni kellene a gazdákat, hogy tudjanak beruházni, fejleszteni – vélte Seres Dénes parlamenti képviselő.

Meglátása szerint nemcsak a támogatásra, hanem a felvásárlásra is oda kell figyelni, ugyanis a termelés sokszor azért akadozik, mert nincs meg a kellő biztonság: gazdák többet termelnének, ha tudnák, hogy termékeiket el tudják adni. A juhok esetében a gyapjúnak – ami a legfontosabb terméke az állatnak – nincs piaca, tönkrement a könnyűipar, ezért az állattartó sokszor kénytelen elégetni a gyapjút – tette hozzá.

„Az elmúlt hónapok bebizonyították, nagy szükség van a mezőgazdaságra, hiszen itt termelik meg a mindennapi kenyérhez szükséges hozzávalót. Nagy ára van a mezőgazdasági gépeknek, márpedig technika nélkül nem lehet gazdaságosan megdolgozni a földeket. A világjárvány és az ukrajnai helyzet miatt nőtt az élelmiszerek ára, élelmiszerkrízis előtt állunk, a mezőgazdaságban befektetésre lenne szükség, hogy a gazdálkodók hatékonyabban termelhessenek” – mondta a képviselő.

Az egésznapos rendezvény kulturális műsorral – fellépett a szilágyzoványi Ciberke néptánccsoport – helyi termelők vásárával, kóstolással, szórakozási lehetőségekkel – galambröptetéssel, lovaglással –, esti mulatsággal zárult.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?