Erdélyi magyar oktatók részesültek Mentor Díjban

Tíz oktatót, illetve edzőt ismert el a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány a 12. alkalommal átadott Mentor Díjjal, kolozsvári edző és óvónő és székelyudvarhelyi fizikatanár is van közöttük.

A díjazottak múlt héten, csütörtökön vehették át a Bukaresti Nemzeti Színházban szervezett gálán a 8000 lejes pénzjutalmat és a Mentor trófeát, Ioan Nemțoi képzőművész alkotását, derül ki a Közösségért Alapítvány közleményéből. 

A Mentor Díjat 2010-ben alapították és azóta évente adják át, igazolva ezáltal is a tanárok és edzők számára, hogy a diákjaik, a szülők és azok a közösségek, amelyekben tevékenységüket kifejtik, egyaránt elismerik munkájukat. Olyan oktatókat díjaznak, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel, és akiknek áldozatvállalása, munkája pozitívan befolyásolta tanítványaik életét és fejlődést, nagyban hozzájárult képességeik kibontakoztatásához.

„Egy japán közmondást idézve, egy átlagos tanár beszél, egy jó tanár magyaráz, egy kitűnő tanár bizonyít, egy igazi tanár pedig ihlet, így teljesítve be mentori szerepét. Nagy szükségünk van olyan tanárokra, edzőkre és nevelőkre, akik ihletni tudnak” – nyilatkozta a gálaest díszmeghívottja, Mihai Covaliu, a Romániai Olimpiai Bizottság elnöke, kardvívó olimpiai bajnok.

„A MOL Románia nagy megtiszteltetéssel és örömmel díjazza azokat a kitűnő tanárokat, oktatókat és edzőket, akiknek a jellemformáló munkája nyomán a csúcsteljesítmények születnek. A Mentor díjjal azt a fáradhatatlan erőfeszítést kívánjuk jutalmazni, amelyre csak a valóban elkötelezett emberek képesek” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója. 

A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2021. június–december között beküldött 135 jelölésből, amelyeket egykori és mostani tanítványok, kollégák, szülők fogalmaztak meg. Az előző évekhez hasonlóan örömre ad okot a jelölések magas száma, amely azt bizonyítja, hogy az egyes közösségekben nagyon sok olyan mentor van, akik megihlették az új generációkat és hozzájárultak az illető közösségeket meghatározó egyéniségek formálásához.

A 2021-es Mentor díjazottak:

  • Alina Ciuculescu Moțea, vívóedző, Bukarest
  • Ionel Cordovan, romani nyelvtanár, Nagyvárad
  • Liana Poema Dondoe, zenei nevelés, Krajova
  • Muszka Pál Anna Éva, óvónő, Kolozsvár
  • Crina Popescu, könyvtáros, Pietrari, Vâlcea
  • Adrian Rădulescu, úszóedző, Bukarest
  • Cosmin Simtion, történelem- és földrajztanár, Rüsz, Szelindek, Szeben
  • Székely Zoltán, fizikatanár, Székelyudvarhely
  • Tőkés Árpád, tájfutóedző, Kolozsvár
  • Doina Lavinia Zanfir, zongoratanár, Szászrégen

A gálán meghirdették a Mentor Díj 2022-es, 13. kiírását: december 31-ig bárki jelölhet olyan tanárt vagy edzőt, akinek jelentős szerepe volt az ő életében, fejlődésében. A mostani kiírásban nem nyertes jelöléseket újra lehet fogalmazni és be lehet nyújtani a következő években.

„Bárki jelölhet egyénileg vagy csoportosan A Közösségért Alapítvány honlapján. A jelölésben fontos a mentor szakmai és emberi értékeire egyaránt összpontosítani, valamint bemutatni a tanítványok életében betöltött szerepet. A jelölések értékelésekor a Kuratórium elsősorban az ajánlásokban megfogalmazott információkra és nyilatkozatokra támaszkodik” – mondta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 2021-es díjazottakról készült rövidfilmek megtekinthetők itt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?