Az még nem derült ki, hogy eltörlik-e a félévi dolgozatokat

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a tanév szerkezetének módosításáról szóló miniszteri rendelet. Ennek értelmében az új tanév 2022. szeptember 1-jén kezdődik és 2023. augusztus 31-éig tart, összesen 36 tanítási hetet foglal magában, és nem félévekre, hanem tanítási modulokra osztják. A tanítás szeptember 5-én veszi kezdetét és 2023. június 23-án kezdődik a nyári szünet. Kallós Zoltán oktatási államtitkár szerint a oktatás nem attól lesz jobb, hogy félévek helyett modulokra osztják a tanévet, hanem attól, hogy milyen tartalommal töltik meg a tanulási időszakot.

Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium államtitkára a Maszolnak elmondta, az öt modul bevezetése formai átalakítás, „ami sokkal fontosabb, hogy valódi tartalmi átszervezés történjen. Az államtitkár korábban a Maszol #Fórum csütörtöki adásában kijelentette, az oktatási rendszerben „már tegnaptól" mindennek másképpen kellett volna történnie, sokkal dinamikusabban kellett volna igazodnia a való élethez. „A rendszer le van maradva” – nyomatékosította.

Fotó: Agerpres

„Azok a vakációk, amelyek a jövő tanévtől lesznek, tulajdonképpen eddig is adottak voltak, e tekintetben csak kisebb változtatásokra kell számítani” – tette hozzá Kallós Zoltán. A rendelet értelmében október 22-e és 30-a között, december 23-a és január 8-a, február 6-a és 26-a között, április 7-e és 8-a között mehetnek vakációra a diákok. Az Iskola másként hetet és a Zöld hetet február 27-e és június 16-a között szervezhetik meg az iskolák, de két különböző tanítási modulban.

Kallós Zoltán elmondta, még nem dőlt el, hogy milyen formában szervezik majd meg a felmérőket. Több koncepció létezik, hogy egységes teszteket, vagy akár az iskolákra bízva mérnék fel a tanulók szintjét. „Az országos diáktanács javaslata volt a félévi dolgozatok eltörlése. De még egyáltalán nem biztos, hogy bevezetik az egységes felmérőket, hiszen több szempontból is elemezni kell a javaslatot”. Elsősorban a logisztikára kell gondolni, hiszen kérdéses, hogy hogyan javítanák ki ezeket a dolgozatokat: be kellene szkennelni a dolgozatokat, nagy teljesíményű szkennereket használva, emellett a javítótanároknak hozzáférést kellene biztosítani a dolgozatok kijavításához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?