Több ezer tonna konzervvel töltik fel az állami vésztartalékot

Az illetékes hatóság szokatlanul nagy összeget, 146 millió lejt szán tartós élelmiszerek beszerzésére.

Hatalmas mennyiségű konzervet vásárolna az állami tartalékokat és különleges problémákat kezelő hatóság (ANRSPS). A meghirdetett közbeszerzési eljárás szerint az ANRSPS maximum 146 millió lejt szán a beszerzésre. A hatóság disznóhús-, májpástétom-, zöldséges disznóhús- és darált disznóhús konzervet akar vásárolni.Konzervhegyeket vásárol az állam | Fotó: Pixobay/ajauregui

Az ajánlatok elbírálása június 27-én kezdődik. A nyertesnek 4 év alatt kell majd leszállítania a termékeket 160, egyenként 40 tonnás adagokban. Ez összesen 6 400 tonna konzervet jelent.

Az ANRSPS az ukrajnai háborúval indokolja a szokatlan léptékű beszerzést: „A regionális helyzet miatt egy nagy ukrajnai menekülthullám érkezése várható Románia területére”. A közbeszerzési eljárás szövegéből az derül ki, hogy az élelmiszert a menekültek ellátására szánják, mivel szükség lehet „gyors lépésekre menekülttáborok kialakítására Románia területén”.

Az ANRSPS rendszeresen megújítja az állami élelmiszertartalékot, azonban az ekkora értékű felvásárlások nem jellemzőek. 2020 júliusában alapélelmiszerek - konzervek, étolaj, cukor, máléliszt, liszt, száraztészta és palackozott víz – beszerzésére hirdetett meg a hatóság közbeszerzési eljárást, de annak az értéke csak 30 millió lej volt.

Az állam tekintélyes mennyiségű élelmiszert tárol krízishelyzetek esetére, azonban a tartalékok pontos mennyisége államtitoknak minősül.

Kapcsolódók

Kimaradt?