Hétpecsétes titok, hogy mekkora Románia állami élelmiszertartaléka

A tartalékban gabona, liszt, rizs, máléliszt, étolaj, száraztészta és más élelmiszerek vannak.

Az élelmiszertartalékok mennyisége államtitoknak minősül, arról információkat nyilvánosságra hozni nem lehet, közölte a Ziarul Financiar érdeklődésére az állami tartalékokat és a különleges problémákat kezelő országos hatóság (ANRSPS). A gazdasági napilap arra volt kíváncsi, hogy milyen mennyiséget tárol az állam alapélelmiszerekből egy krízishelyzet esetére.Búzából egyébként is önellátók vagyunk | Fotó: Agerpres

„Románia fel van készülve olyan rendkívüli helyzetek kezelésére, melyek nagyban érintenék a lakosságot természeti csapások, a gazdaság rendellenes működése vagy nemzetközi konjunktúra esetén, hogy biztosítani lehessen az élelmiszerellátást és az élelmiszerbiztonságot válságos időkben” – közölte az ANRSPS. A hatóság illetékesei annyit árultak még el, hogy az állami tartalékban kenyérgabonán kívül liszt, száraztészta, kukoricaliszt, rizs, étolaj, konzervek, valamint más élelmiszerek vannak.

Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter az ukrajnai háború kezdetén mondta, hogy az állami tartalék mennyiségét, a piaci viszonyok függvényében 100 ezer tonna búzával lehet növelni. Románia önellátó gabonából, gabonaszármazékokból és étolajból, húsból, főleg sertéshúsból azonban importra szorul.

Az Európai Unió tagországainak, egyetlen kivétellel, vannak rendkívüli vészhelyzetek áthidalásárát szolgáló élelmiszertartalékai. A kivételt Magyarország jelenti, melynek 2015 óta nincs állami élelmiszertartaléka.

Kapcsolódók

Kimaradt?