Hétfőig igényelhetik az APIA-támogatásokat a biogazdálkodók

Csaknem 600 biogazdálkodó támogatási kérelmeit várják a Maros Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Igazgatóságon (APIA), a benyújtási határidő május 16. A biogazdálkodás támogatására eddig a legtöbb kérelmet takarmánynövényekre, legelőkre, kaszálókra, valamint gyümölcsösökre nyújtották be.

„A támogatást kérelmező gazdák száma csökkenőben van, ugyanakkor azon a területek mérete, amelyekre támogatást kérnek, nő” – nyilatkozta szerkesztőségüknek Ileana Guşatu, a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, 2021-ben Maros megyében 670 biogazdálkodót tartottak számon, közülük idén eddig 370 termelő támogatási kérelmeit regisztrálták.  Az intézmény vezetője kifejtette, az egyik probléma az, hogy nem tudják számszerűsíteni a biogazdálkodás százalékos arányát, mivel a megyében átfogó ellenőrzésre lenne szükség ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hogy az adott termelő valóban biotakarmányt használ vagy sem. Mint fogalmazott, folyamatosan ellenőriznek és többször volt már olyan eset, hogy a laboratóriumi vizsgálatok után kiderült, a biotermékként forgalmazott áruban rovarirtó szerek vagy egyéb anyagok nyomai találhatók.Fotó: ManfredRichter/Pixabay

A szakember azt is elmondta, hogy a bio, az öko vagy az organikus szó majdnem ugyanazt fedi, ezeket pedig az adott országban elterjedt kifejezések szerint használják. Ezért történhet meg, hogy az importból származó termékek más-más megnevezésekkel kerülnek a piacra.

A biogazdálkodás támogatása évről évre változik az országosan rendelkezésre álló összegek függvényében. A Maros megyei APIA közleménye szerint a támogatások összege legelők és kaszálók esetében hektáronként 143 euró, szántóföldi kultúrák esetében 240 euró, gyümölcsösök esetében pedig 630 euró között mozog.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?