Ismét importál vegyszereket a világ első, teljesen biogazdálkodású országa

A döntést a mezőgazdasági termelés visszaesése és az élelmiszerhiány indokolta.

Srí Lanka ismét engedélyezte a vegyszerek használatát a mezőgazdaságban a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében, egyúttal azonnali hatállyal újra engedélyezte a gyomirtó és rovarölő szerek importját - jelentette be Udit Dzsajaszinge, az illetékes minisztérium főtitkára vasárnap.

„Ezt a döntést az élelmiszerellátás biztonságának szavatolása érdekében hoztuk meg” - mondta Dzsajaszinge.

Az ország gazdasága megszenvedte, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaesett a turizmus, ami 3,6 százalékos gazdasági zsugorodáshoz vezetett, a külföldi turisták elmaradása miatt pedig megcsappantak a devizakészletek.

A spórolás érdekében a kormány már korábban megtiltotta egyes termékek importját; nem lehet járműveket, egészségügyi cikkeket, de étolajat vagy kurkumát sem importálni, pedig az a helyi konyha egyik legfontosabb fűszere. A múlt hónapban a szigetország egyetlen kőolajfinomítóját is leállították, mert dollár híján az olajvállalat képtelen volt kőolajat vásárolni.

Ezt tetézte, hogy a Srí Lanka-i elnök, Gotabaja Radzsapaksza tavasszal úgy döntött, hogy az ország mezőgazdaságát elsőként a világon 100 százalékban biotermelésre kell átállítani, s ezért betiltották a növényvédőszerek importját. Emiatt termőföldek tömege maradt megműveletlenül, és élelmiszerhiány alakult ki. A múlt héten a rizs, a zöldségek és egyéb alapvető élelmiszerek ára megduplázódott Srí Lankán.

(Nyitókép: Facebook/Sri Lanka Tourism)

Kapcsolódók

Kimaradt?