Közel 8 kilós krumpli nőtt egy gazda kertjében

A tulajdonosok nem is ültettek burgonyát a kert azon részén, ahol a hatalmasra nőtt gumót találták.

Egy új-zélandi házaspár, Colin és Donna Craig-Brown meglepődve tapasztalta, hogy egy hatalmas, göcsörtös valami pihen a kertjükben a föld alatt. Azt hitték, valami gyökér vagy gomba lehet, de amikor kihúzták, és megkóstolták, kiderült, hogy egy burgonya az.

Lehetséges, hogy a mutáns krumpli az eddigi legnagyobb ismert krumpli: az inkább egy szatyornyi krumplira emlékeztető, egy kisebb kutya méretével vetekedő burgonya egy helyi bolt mérlege szerint 7,8 kilogramm.

Az augusztus 30-án talált krumplit azóta a hamiltoni otthonuk fagyasztóládájában tartják, de néha előveszik, hogy egy kicsi kocsin húzva megmutassák a médiának vagy az érdeklődőknek. A krumplit Dougnak nevezték el, és viccből sapkát is tettek rá.

Colin azt mondta, nincsenek titkos kertészeti tippjei. Általában kidobnak egy csomó tehéntrágyát és szalmát a kertjükbe, és megnézik, mi történik. Korábban uborkát termesztettek a kertjük azon részén, ahol a krumplit találták. Ott egyébként mostanra eluralkodott a gaz, és nem is ültettek arra burgonyát. Doug biztosan magától nőhetett ki, és valószínűleg néhány éve már ott volt.

A Guinness-rekordot eddig egy 5 kilós krumpli tartotta, amit 2011-ben mutattak be Nagy-Britanniában. Craig-Brownék már jelezték a rekordot hitelesítőknek, hogy van náluk egy nagyobb példány. Amióta kiásták, vesztett a súlyából, és penészedni kezdett ott, ahol megsérült.

Egy amatőr szeszfőző egyébként felajánlotta, hogy Dougból vodkát készítene.

(A nyitókép illusztráció: Kovács Zsolt)

Kapcsolódók

Kimaradt?