Idén is Románia az EU legnagyobb diótermesztője

A külföldön értékesített dióbél kilójáért 9-10 eurót is megkapnak a termelők.

Minden valószínűség szerint Román idén is, sorozatban immár ötödik éve, az Európai Unió legnagyobb diótermelője lesz. Hosszú időn át Franciaországé volt az elsőség, 2017-ben azonban visszaszorult a második helyre.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) prognózisa szerint Romániában idén 51 ezer tonna dió terem, 1,5 százalékkal több, mint tavaly. 2020-ban a szárazság a dióra is károsan hatott, a termés mennyisége 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az első félévben 3 600 tonna dióbelet exportáltunk, 15,8 millió euró értékben. A kivitel nagyja Németország, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Ausztria felé irányult. Tavaly 5 200 tonna dióbelet értékesítettünk külföldön, az export értéke 25 millió euró volt. A dió iránt a kiskereskedelmi forgalomban Karácsony és Szilveszter tájékán a legnagyobb a kereslet.

Az elmúlt években megszaporodtak a dióültetvények. 2017-ben a statisztikákban még csak 1,842 millió fa szerepelt, 2020-ra azonban ez a szám 2,067 millióra nőtt. A hazai termelés jelentékeny része háztáji eredetű, az ültetvény viszonylag kevés van, azok zöme is maximum 5 hektáros. Ennek az oka az, hogy a hazai finanszírozás egyelőre nem megoldott.

Egy hektár dióültetvény kialakítása körülbelül 7 ezer euróba kerül, öntözőrendszerrel együtt pedig a költségek 10-11 ezer euró körül vannak. A termelők 150-190 euró szubvenciót kapnak hektáronként, ha vegyszeres gazdálkodást folytatnak, míg biogazdálkodás esetén a támogatás 820 euró az első három évben, azt követően pedig 640 euró.

Az INS adatiból az is kiderül, hogy az elmúlt időszakban nem csak a fák száma nőtt, hanem a termésátlag is. 2017-ben 18 kg volt az egy fára eső átlagos hozam, napjainkban azonban már meghaladja a 24 kilót.

Termelők elmondása szerint idén jó áron lehet a diót külföldön értékesíteni: héjjal 2,5-3 euró kilója, míg a jó minőségű bélért 9-10 eurót is meg lehet kapni.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?