Maros megyében több mint négyezer kisiskolás vesz részt az egységes felmérésen

Több mint négyezer Maros megyei második, negyedik és hatodik osztályos diák vesz részt az országos egységes felmérő vizsgán. A gyermekeknek szervezett egységes felmérők célja, hogy az oktatók és a szülők pontos képet kapjanak, hogy a kiskorúaknak milyen tudást sikerült felhalmozniuk az elmúlt két tanévben.

A második és negyedik osztályosoknak a felmérőket az órák alatt szervezik, ugyanakkor a hatodikosok számára egységes időpontban tartják a vizsgákat román nyelvből, matematikából és anyanyelvből.

„Maros megyében csaknem 140 iskolából több mint 4000 második, negyedik és hatodik osztályos diákot mérnek fel román nyelvből, matematikából és anyanyelvből. A felmérők a tanórákon csendes légkörben zajlanak. Nagyon fontos szempont, hogy ne stresszeljük a tanulókat, a megszokott módon ülnek a padokban. Igyekszünk úgy kiértékelni a teljesítményüket, hogy ne zavarjuk őket túlságosan. A felmérőkre a diákok nem kapnak osztályzatokat”– tájékoztatta a Maszolt Gabriel Grozav Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Hozzátette, azon diákok számára, akik betegség vagy más igazolt, objektív okok miatt hiányoznak, a tesztet nem ismétlik meg. A felmérés célja segíteni a jövőben az oktatási tervek előkészítését, a diákok képességeinek fejlesztését és adott esetben felzárkóztatását – hangsúlyozta Gabriel Grozav.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a hét elején jelentette be, hogy országos szinten 329 iskola vesz részt a tanulók kísérleti jellegű egységes felmérésében. Közölte, a tesztelésben részt vevő iskolákat a tanfelügyelőségek és az oktatási minisztérium megállapodása alapján választották ki, megyénként és fővárosi kerületenként hetet. A kísérleti tesztelés elemi osztályokban maximum 30 percet, hatodik osztályban maximum 60 percet tart – jelezte a tárcavezető. Ha a kísérleti jellegű egységes felmérés beválik, akkor a programot minden iskolára kiterjeszthetik – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?