A Maros megyei kórházakban is érzékelhető a szakképzett ápolók hiánya

Egy friss tanulmány szerint, amelyet a bukaresti Carol Davila Egészségügyi Főiskola kezdeményezésére készítettek, Romániának legalább 50 ezer ápolóra van sürgősen szüksége.

A tanulmányból kiderül, hogy az országban a klinikák, kórházak és az orvosi rendelők személyzeti igénye folyamatosan nő, és az elkövetkező években tovább romlik a helyzet, hiszen az előrejelzések azt mutatják, hogy az orvosok mellett az asszisztensek száma is csökken a kivándorlás miatt, valamint azért is, mert nagyon sok nővér, ápoló eléri a nyugdíjkorhatárt.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a vidéki területeken nagyobb szükség van ápolókra. Az országban több olyan megye van, ahol a létszámhiány miatt szinte megbénult az egészségügyi rendszer.

Az országos irányt követve Maros megyében is romlik a helyzet. Az egészségügyi intézményekben dolgozó asszisztensek képviselői szerint törvénymódosításra lenne szükség az ápolói normatívát tekintve, hiszen egy ápolónőre a kórházakban sokkal több betegágy jut, mint amennyit megfelelőképpen, kompromisszummentesen tud ellátni. A Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházban az ápolói állások több mint 90 százalékát egyelőre betöltötték, mivel a koronavírus-járvány idején asszisztensi állasokat hoztak létre – részletezte dr. Ovidiu Gîrbovan sajtónak adott nyilatkozatában a kórházvezető. Hozzátette, ez az arány azonban romolhat, ha változik a normatíva, és az állások száma nő.Fotó: Agerpres

„A legnagyobb probléma az asszisztensek és az orvosok munkájának szabványosításáról szóló törvénnyel van, amely a kórházi ágyak számától függően határozza meg az egészségügyi személyzetre eső részt. Ez a törvény nagyon régi, rendkívül bonyolulttá teszi az ellátási rendszert. Egyre nehezebb szabványosítani a rendszert és van olyan eset is, amikor ez nem is sikerül. Az orvosi eszközök, az orvosi ellátás rengeteget fejlődött, átalakult, összetettebb tudást igényel az asszisztensek részéről is, ezért már nem lehet egy ápolóra 10-12 ágyat úgy bízni, hogy a beteg ellátásánál nem veszik figyelembe az ápolt személy egészségügyi állapotát”– fejtette ki az egészségügyi intézmény vezetője. Mint mondta, ez a túlterheltség is arra készteti az asszisztensek egy részét, hogy kilépjenek az egészségügyi rendszerből és gyakran külföldre vándoroljanak.

Az Országos Statisztikai Hivatal által kiadott adatok azt mutatják, hogy Romániában 2020-ban több mint 137 ezer középfokú végzettséggel rendelkező ápoló volt, ami 13 százalékos javulást mutat az előző öt évhez viszonyítva, ugyanakkor a felsőfokú végzettséggel rendelkező asszisztensek száma 17 ezerre csökkent.

A statisztikai hivatal adatai szerint például Maros, Kovászna, Brassó és Szeben megyében egy ápoló átlagosan 16 várandós nőt, valamint 200 újszülöttet, gyermeket és serdülőt lát el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?