Hivatalos: napi 22 lejre emelték a kórházi betegek étkezési fejkvótáját

Illusztráció: AdobeStockKihirdette Klaus Iohannis államfő csütörtökön azt a törvényt, amelynek értelmében a kórházi betegek étkezési fejkvótáját az inflációs rátához igazítják, és nem lehet kevesebb napi 22 lejnél. A jogszabály az egészségügyi reformról szóló 2006/95-ös törvényt módosítja.

A kihirdetett törvény szerint a helyi hatóságok hozzájárulhatnak az egészségügyi intézmények fenntartásával és működtetésével járó költségekhez, mint például a személyzeti költségek, a termékekkel és szolgáltatásokkal, beruházásokkal, javítási, bővítési és korszerűsítési munkálatokkal, orvosi felszerelésekkel járó költségek vagy az étkezési fejkvóta kipótolása.

A jogszabály előírja azt is, hogy az étkezési fejkvóta összegét egészségügyi miniszteri rendelet szabja meg, ugyanakkor évente az inflációs rátához igazítják, és az összege nem lehet kisebb napi 22 lejnél. Az egészségügyi intézmények vezetősége növelheti az étkezési fejkvótát, ha más forrás is a rendelkezésükre áll az állami költségvetésből biztosított kereten kívül. A törvény 2022. július elsejétől lép hatályba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?