Júliustól napi 22 lejre emelik a kórházi betegek étkezési minimális költségkeretét

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a tervezetet, melynek értelmében a kórházi betegek étkezési költségkeretét az inflációs rátához igazítják, és nem lehet kevesebb napi 22 lejnél.

Megduplázták, de így is kevés: napi 22 lejből kell megoldani a beutaltak háromszori étkezését | Illusztráció: Kiss GáborA tervezetet 190 képviselő támogatta, hatan tartózkodtak. A jogszabály az egészségügyi reformra vonatkozó 2006/95-ös törvényt módosítja.

A módosított változat szerint a helyi hatóságok a költségvetésükből hozzájárulhatnak az egészségügyi intézmények fenntartási és működési kiadásaihoz. Ilyenek például a személyzeti költségek, termékek és szolgáltatások, beruházások, javítási, bővítési és korszerűsítési munkálatok, orvosi felszerelések, vagy az étkezési költség megemelése.

Az állami egészségügyi intézményekben az étkezési „fejkvóta” összegét egészségügyi miniszteri rendelet szabja meg, és évente az inflációs rátához igazítják, úgy, hogy az összeg nem lehet kisebb napi 22 lejnél. Az egészségügyi intézmény vezetősége az étkezési fejkvóta növeléséről dönthet, amennyiben más forrás is a rendelkezésére áll az állami költségvetésből biztosított kereten kívül.

Azok a személyek, akik nem rendelkeznek biztosítással, szintén jogosultak egy minimális egészségügyi ellátási csomagra és a megállapított étkezési fejkvótára. A jogszabály 2022. július elsején lép hatályba.

Kapcsolódók

Kimaradt?