Csődhelyzetbe taszítaná a kórházakat a meggondolatlan visszarendeződés a járvány után

Csődhelyzetbe taszíthatja a hazai kórházakat, ha egyik napról a másikra vissza kellene szerveződjenek a koronavírus-járvány előtti berendezkedésre, illetve sok alkalmazott munkahelye kerülne veszélybe – kongatta meg a vészharangot András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi minisztériumnak időben, megfontolt és kiszámítható döntést kell hoznia a kórházak visszarendeződéséről, hiszen azt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani. Az igazgató arra reagált, hogy még nem tudják, mi az egészségügyi minisztérium álláspontja erről, miközben híresztelések szerint április–májusban véget érhet a veszélyhelyzeti állapot.

András Nagy Róbert magyarázata szerint a közkórházak finanszírozása az ellátott betegek száma alapján történik, ám nem tudnak már annyi beteget beutalni, mint a járvány előtti időszakban, mert megingott a lakosság bizalma az egészségügyi ellátórendszerben. Hozzátette: ez nem azért következett be, mert csökkent a kórházi ellátás hatékonysága, hanem mert a járványhelyzet megingatta az egészségügyi rendszerbe vetett bizalmat. Az igazgató szerint a beutalható betegek számát csökkenti továbbá, hogy a jelenlegi előírások szerint a betegágyak között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie.A sepsiszentgyörgyi kórház | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy munkahelyek kerülhetnek veszélybe, ha nem fontolják meg idejében a visszarendeződést tervét. Rámutatott, hogy az elmúlt két évben csupán a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház 70 személyt alkalmazott meghatározott időre, munkaszerződésük szerint a vészhelyzeti állapot lejárta utáni 30. napig foglalkoztatják őket. András Nagy Róbert szerint nem lenne etikus elbocsátani azokat, akik a legnehezebb járványhelyzetben helyt álltak, ezért foglalkoztatásukra megoldást kell találni. Az elmúlt két évben alkalmazott szakemberek kizárólag járványkörülmények között dolgoztak, ezért a visszarendeződés után idő kell nekik, amíg új rutint alakítanak ki.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban jelenleg 27 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, közülük hárman szorulnak intenzív terápiás ellátásra, és ketten vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek közül öten vannak beoltva koronavírus ellen. Egy hét alatt 39 fertőzöttet engedtek haza, és 9 koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás történt. A kórház mellett létrehozott, koronavírus-fertőzöttek állapotát felmérő központ csökkentett programmal működik, ugyanis február 14-e óta egyetlen otthon lábadozó koronavírus-fertőzöttet se küldtek a háziorvosok kivizsgálásra – mondta András Nagy Róbert.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?