Még messze nem telítettek a kórházak, ezért nem kell iskolákat bezárni

A koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi ágyak megyénkénti kihasználtsága 4 százaléktól (Mehedinţi) és 39 százalékig (Suceava) terjed, Bukarestben és Ilfov megyében együtt 16 százalékos – közölte szerda este a sajtóval Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Az adatoknak azért van jelentősége, mert a hatályban lévő szabályok szerint az iskolák bezárása a Covid-betegeknek szánt kórházi ágyak megyénkénti leterheltségétől függ.

A miniszter elmondta, hogy a keddi adatok szerint a kórházakban ápolt 3896 Covid-beteg közül 337 (8,6 százalék) gyerek. Hozzátette, hogy az adatok szerdán nem módosultak. Emlékeztetett arra, hogy Románia lakosságának 17,6 százaléka kiskorú. Ez azt jelenti, hogy a kórházban ápolt koronavírusos gyerekek aránya a gyerekek országos arányának a felénél is kisebb.  

Az intenzív osztályok sem leterheltek

Egyelőre nem terheli le a koronavírus-járvány ötödik hulláma a hazai kórházak intenzív terápiás részlegeit sem – erről már Raed Arafat számolt be szerda este.

Ploieşti-i sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelmi államtitkár elmondta, az intenzív osztályon ápolt Covid-betegek száma jelenleg meghaladja az 500-at, és van kapacitás további páciensek kezelésére.Fotó: Balázs Attila/MTI

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a napi fertőzésszámok növekedésével a súlyos betegek száma is növekedhet. Szerdán például már 43-mal emelkedett az intenzív terápiás kezelésre szoruló páciensek száma a korábbi 20-30 helyett. „A mi feladatunk az, hogy ha szükséges, folyamatosan növeljük az intenzív osztályok kapacitását” – jelentette ki.

Újságírói kérdésre válaszolva Arafat elmondta azt is, hogy a hatóságok nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy tartsa be a jelenleg érvényben lévő szabályokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?