banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ezek azok az iskolák, amelyeknek át kell térniük online oktatásra

A 3 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken online oktatásra térnek át következő hétfőtől azok az óvodák és iskolák, amelyek személyzetének átoltottsága pénteken kisebb volt 60 százaléknál - közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu hangsúlyozta, hogy az online oktatásra való áttéréshez a két feltételnek együttesen kell teljesülnie. Azaz a személyzet átoltottsága mellett számít a település fertőzöttségi rátája is, és minden hétfőn a pénteki átoltottsági adatokat veszik alapul.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a karantén időtartamára vonatkozó szabályok módosulása miatt változik a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendelete az oktatás lebonyolításáról.

Diáktanács: időszerűtlen a jelenléti oktatás felfüggesztése

A Tanulók Országos Tanácsa „teljesen időszerűtlennek" tartja jelenleg a jelenléti oktatás felfüggesztését és a digitális tanrendre való áttérést. Hétfői közleményében a szervezet rámutat, Romániában elkezdődött a koronavírus-járvány ötödik hulláma, a hatóságok azonban még nem hoztak stabil intézkedéseket a vírusnak az iskolákban való terjedése megfékezésére. A diákok továbbra is kitartanak azon álláspontjuk mellett, miszerint decentralizálni kell az iskolák működésére vonatkozó döntést, tekintettel arra, hogy számos településen nulla a fertőzöttségi ráta.

Fotó: Agerpres

Meglátásuk szerint jelen pillanatban teljesen indokolatlan lenne országos szinten felfüggeszteni a jelenléti oktatást és áttérni a digitális tanrendre. Ezért arra kérik az oktatási és az egészségügyi minisztert, dolgozzanak ki egy algoritmust, és ennek alapján hozzák meg a döntést egy adott tanintézetben az oktatás mikéntjéről. A Tanulók Országos Tanácsa szerint figyelembe kell venni például a tanulók és pedagógusok átoltottságát, a település fertőzöttségi rátáját, az osztálytermek zsúfoltságát, vagy hogy az iskola tudja-e biztosítani a gyorstesztelést.

A szervezet ugyanakkor kéri, hogy tegyék közzé a miniszterelnök ellenőrző testülete által az iskolai nyáltesztek közbeszerzési eljárásával kapcsolatban végzett vizsgálat eredményét, és követelik a nyáltesztek leszállításának akadozásáért felelős személyek megbüntetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?