Tanügyminiszter: oltási küszöbértéktől függ a jelenléti oktatás, elmarad az iskola másként

Az iskolákban és óvodákban a gyerekek jelenlétével folytatódik az oktatás november 8-tól, hétfőtől, de csak azokban a tanintézményekben, amelyekben a munkaközösség átoltottsági arány meghaladja a 60 százalékot – jelentette be péntek délelőtt Sorin Cîmpeanu. Az intézkedést még pénteken foglalja határozatba az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU). A kényszervakáció miatt eltörlik az iskola másként programot, a diákok ezalatt pótolják be a tananyagot.

Cîmpeanu szerint a 2,93 millióból 1,8 millió tanuló fizikailag jelen lehet az oktatási intézményekben, a többiek online tanulnak egyelőre. A tanügyminiszter arról tájékoztatott a televíziókban élőben közvetített sajtónyilatkozatában, hogy az október 29-i adatok alapján az ország tanintézményeinek 54 százalékában meghaladta a pedagógusok koronavírus elleni oltási aránya a megszabott küszöbértéket.

A referencianap a péntek lesz, minden héten az azon a napon érvényes arány szabja meg, hogyan folyik a tanítás a következő héten. Az adatok nyilvánosak lesznek, minden megyei tanfelügyelőség internetes oldalán megtalálhatók majd – ígérte.Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter | Fotó: Agerpres

Cîmpeanu közlése szerint hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete, így a tanintézetek igazgatótanácsa még a pénteki nap folyamán eldöntheti, hogy milyen formában zajlik hétfőtől a tanítás. A rendelet a magán tanintézetekre is kiterjed. Hozzátette, hogy az iskolák vezetőségei saját jogkörben dönthetnek arról, hogy a 60 százalékos arány felett is online oktatásra térnek át, ha azt biztonságosabbnak tartják.

Az eddigi rendelkezések közül továbbra is érvényben marad az, hogy ha egy diák igazoltan megfertőződik a koronavírussal, felfüggesztik a jelenléti oktatást az egész osztály számára. Ha egy iskola osztályainak több mint felében felfüggesztették a jelenléti oktatást, a teljes tanintézet online oktatásra tér át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tanév szerkezetében is lesz változás: eltekintenek az iskola másként-programtól, abban az egy hétben az október 26. és november 8. közötti két- (az elemistáknak egy-) hetes kényszervakációban kimaradt tananyagot pótolják majd be. Az általános és középiskolások pedig még egy hetet „ráhúznak”, így nekik a téli vakáció után már január 3-án folytatódik a tanítás, míg az óvodások és a 0–4. osztályosok egy hét múlva térnek vissza az oktatási intézményekbe.

„Cserében” eggyel csökken a nyolcadikosok és a középiskolások félévi dolgozatainak, illetve a tanulmányi eredmények félév végi lezárásához szükséges jegyek száma. Az ügyvivő tanügyminiszter elmondta: az aznap aláírt rendelete szerint különleges esetekben a tanulmányi eredményeket a második félévben is le lehet majd zárni. Cîmpeanu közölte, a nyolcadikosoknak és középiskolás diákoknak négy helyett csak három félévi dolgozatot kell írniuk a rendelet szerint. A szakiskolai diákok félévi dolgozatainak számát nem csökkentik, mert ők már eleve csak három dolgozatot írnak. Az ötödikes, hatodikos és hetedikes tanulók ugyanannyi félévi dolgozatot fognak írni, mint eddig.

Kapcsolódók

Kimaradt?