Ilyen feltételekkel látogathatók a súlyos állapotban lévő Covid-betegek a csíkszeredai kórházban

Az Egészségügyi Minisztérium 487-es számú, 2021. 04. 09-én megjelent rendelete értelmében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is biztosított a súlyos állapotú Covid-betegek látogatásának lehetősége – tájékoztat szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében az egészségügyi intézmény.

Mint közölték, a betegség súlyos tüneteit mutató páciens a kezelőorvos beleegyezésével, előzetes kérés esetén fogadhatja egy alkalommal családjának egy tagját vagy törvényes képviselőjét. Ez a látogatás legtöbb 15 percet tarthat, a látogatónak pedig teljes védőfelszerelést kell viselnie, be kell tartania a megelőzési szabályokat és nem vihet be semmilyen tárgyat a kórterembe. A védőöltözetet a kórház biztosítja.

A csíksomlyói kórházépületben ápolt, súlyos állapotú betegeket naponta 12.30 és 13-30 között lehet meglátogatni, amennyiben ezt a kezelőorvos engedélyezi. A kezelőorvostól személyesen is lehet érdeklődni. A betegek állapotáról a tüdőgyógyászati osztályon naponta 12–13 óra között, a 0372–753146-os telefonszámon kérhetnek információt. A fertőző betegségek osztályán naponta 13–15 óra között, a 0372–753145-ös telefonszámon nyújtanak tájékoztatást a páciensek állapotáról. 

A kórház főépületében, a belgyógyászati osztályból átalakított Covid-osztályon naponta 13–15 óra között van lehetőség látogatásra. Erről előzetesen egyeztetni 13 és 15 óra között lehet a 0372–661149-es telefonszámon. Ezen a számon és időintervallumban lehet érdeklődni az itt kezelt betegek állapotáról is.

A gasztroenterológiai osztályt keddtől szintén koronavírusos betegek ellátására alakította át a kórház. Az itt kezelt betegekről és látogatási lehetőségről szintén 13–15 óra között lehet érdeklődni a 0372–661196-os telefonszámon.

A moduláris kórházban ellátott Covid-betegekről a hozzátartozók a 0746–119563-as telefonszámon kérhetnek információkat.

A gyermekgyógyászati osztályon 12–13 óra között lehet érdeklődni a betegekről, a 0372661171-os telefonszámon.

A kórház vezetősége arra kéri a hozzátartozókat, hogy tartsák be a megadott időpontokat, az orvosok, asszisztensek nem tudnak válaszolni a telefonra akkor, amikor a védőruhába beöltözve a betegek között tartózkodnak.

Kérik továbbá, hogy a csomagok beküldésére megszabott időintervallumot is tartsák tiszteletben, mivel nincs személyzet arra, hogy a teljes nap folyamán hordják a csomagokat. A bennfekvő betegek számára naponta 13 és 15 óra között lehet csomagot hagyni a kórház külső kapujánál. A csomagokat 15 órakor viszik fel az osztályokra.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban kedden 170 koronavírusos beteget ápoltak. Tíz személyt látnak el a koronavírusos betegek ellátására működő intenzív terápiás részlegen. Sok a kritikus és súlyos állapotban lévő beteg, összesen 130-an szorulnak oxigénes légzéstámogatásra. Annak érdekében, hogy minden beteg megkapja a szükséges ellátást, további átszervezések léptek életbe a kórházban.

A gasztroenterológiai osztály a neurológiai osztályra költözött és az így felszabaduló kórtermekben igazoltan koronavírusos, illetve a koronavírus gyanújával kórházba kerülő betegek ápolását végzik. Ugyanakkor bővítették a koronavírusos gyermekek ellátására használható helyek számát.

A kórház orvosai továbbra is ajánlják a koronavírus elleni védőoltás beadatását és arra kérik a megfertőződött betegeket, forduljanak orvoshoz korán, ne várjanak tüneteik súlyosbodásáig, hogy időben megkaphassák a megfelelő kezelést.

(Címlapkép: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?