banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Akkor ürül egy hely, ha valaki elveszíti a harcot – így küzdenek a koronavírussal Csíkszeredában

Fotók: Gábos AlbinA Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségének köszönhetően a Maszol olvasói is bepillantást nyerhetnek a koronavírussal fertőzött betegek gyógyulásáért folytatott hősies küzdelem egy hétköznapjába. Az intézmény belgyógyászati osztályán jártak tudósítóink. (Fotók: Gábos Albin)

Válságos a helyzet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, szeptember 30-ától kezdve folyamatosan érkeznek a betegek az intézmény osztályaira – tájékoztatta a Maszolt Dr. Fogarasi Zoltán, a belgyógyászat osztályvezető főorvosa. „Ügyeletben minden nap 5-10 beteg érkezik az osztályunkra. Mi, a belgyógyászat, vészmegoldás voltunk arra az esetre, ha a tüdőszgyógyászati és a fertőzőosztályon elfogynak a helyek. Ez sajnos nagyon hamar bekövetkezett” – mondta a szakember.

A belgyógyászaton első körben 45 helyet különítettek el a covidos betegeknek, majd ezt újabb tíz ággyal bővítették. Jelen pillanatban 40 koronavírusos beteg fekszik az osztályon, tudtuk meg.Dr. Fogarasi Zoltán

Az elmúlt két hétben számos haláleset történt a belgyógyászat covid-részlegén. A legfiatalabb áldozat 19 éves, a legidősebb 80 fölötti volt. „Voltak olyanok, akiknek semmilyen társult betegségük nem volt, oltást nem kaptak, voltak komoly társult betegséggel rendelkező betegek oltás nélkül, akik sajnos elhunytak. Jelen pillanatban is nagyon sok súlyos állapotú beteget ápolunk nagyon rossz szaturációval, rossz kilátásokkal. Amint az intenzív terápián ürül hely, akkor egy várólista alapján helyezzük át további kezelésekre” – adott helyzetelemzést Fogarasi Zoltán.

A főorvos szerint reális lehetőség az is, hogy feltelnek az intézmény helyei. A kórház kidolgozott egy tervet arra vonatkozóan, hogy melyik osztályt fogják átalakítani legközelebb covid-osztállyá – mondta.

A betegek nagy többsége jelen pillanatban is oxigénes ellátásra szorul, illetve van olyan is, akinek szubintenzív ellátásra volna szüksége – emelte ki Fogarasi Zoltán. Ez azt jelenti, hogy intenzív terápiás kezelésre van szükség, ám az nem megoldható, mivel az intenzív terápiás részleg 10 helye jelenleg foglalt – magyarázta a főorvos. „Amint ürül hely, ami sajnos azt jelenti, hogy valaki elhalálozik, elveszti a harcot, abban a pillanatban a következő személy átvétele következik” – szemléltette.

Fogarasi Zoltán elmondta, hogy vannak jó állapotban levő betegek is, akik nem igényelnek oxigénes ellátást, de „nagyon súlyos tüdőérintettséggel jönnek”. Ők viszonylag jól vannak, ki vannak nevezve „kórterem-felelősnek”, azaz, ha bárkinek bármilyen problémája van, azonnal értesítik a személyzetet, ha éppen nincsenek a kórteremben. Ezeket a betegeket inkább megfigyelésre utalják be, mivel egyik napról a másikra a jó állapotban levő betegek is dekompenzálódnak és légzéstámogatásra szorulhatnak – hangsúlyozta a főorvos hozzátéve, hogy olyanok is áldozatául eshetnek a koronavírusnak, akiknek nem volt korábban más diagnosztizált betegségük. Példaként hozta fel azt a 29 éves fiatalembert, aki elhunyt és nem volt társult betegsége.

„Azoknak a betegeinknek, akiket sikerül hazaengedni, van egy házifeladatuk: a szomszéd nénit, szomszéd bácsit a legközelebbi oltásközpontba kísérni minél hamarabb” – szögezte le Fogarasi Zoltán.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban jelenleg 137 koronavírusos beteget ápolnak. Ők a tüdőgyógyászati- fertőző-, belgyógyászati-, intenzív terápiás- és a neurológiai osztályon gyógyulnak, ezen kívül az intézmény mellett felállított konténeres egységben is kezelnek fertőzötteket. A beutaltak 88 százaléka nincs beoltva.

Már a folyosó is minden a koronavírusra emlékeztet - külön lift a covidosoknak. Ott jártunkkor itt szállították el az egyik áldozatot. Itt kezdődik a belgyógyászat,amelynek egy része most a koronavírusosok rendelkezésére áll.
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?