Átszervezik a csíkszeredai kórház munkáját az egyre több koronavírusos beteg miatt

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban számos átszervezési intézkedés lép életbe a napokban. Péntektől tízágyasra bővül a Covid-betegek számára fenntartott intenzív terápiás részleg, valamint pótágyakat is beállítottak a csíksomlyói kórházépületbe a koronavírusos betegek ellátása érdekében, de várhatóan még több helyre lesz szükség.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban jelenleg 83 koronavírusos beteget ápolnak, a számukra fenntartott intenzív terápiás részleg megtelt, hat pácienst ápolnak ott, két személyt intubáltak – közölte csütörtökön a kózház sajtószolgálata. A csíksomlyói kórházépületben 74 Covid-beteg tartózkodik, ez már több mint az ottani hivatalos ágyszám, egyes kórtermekbe pótágyakat is beállítottak. Mivel a csíksomlyói kórházépületben várhatóan még csütörtök folyamán betelnek a helyek, a kórház több átszervezést léptetett életbe, derül ki a közleményből.

Ezek értelmében a nem koronavírusos, fertőző betegeket a kórház bőrgyógyászati osztályán látják el, a bőrgyógyászati osztály tevékenységét pedig csökkentették. Újdonság az is, hogy a kórház főépületében lévő belgyógyászati osztály Covid-osztállyá alakul át, itt 7 kórterem (45 ágy) lesz az igazoltan koronavírusos és 5 kórterem a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba kerülő betegek számára. A nem covidos belgyógyászati eseteket a kardiológiai osztályon látják el, ez az osztály is csökkenti az előre tervezett beutalásokat. A kórház főépületének udvarán található moduláris kórház egyik felét fenntartják a koronavírusos sebészeti esetek elkülönítésére, a másik felében pedig a napos bennfekvésben kezelt betegek ellátását végzik.

Mindezen felül péntektől 10 ágyasra bővül a koronavírusos betegeknek fenntartott intenzív terápiás részleg. Ennek következében 20 százalékkal csökkentik az előjegyzett műtéti tevékenységet, az intenzív terápiás és aneszteziológus szakemberek munkájára ugyanis a Covid-betegek ellátásában is szükség van – szögezték le a közleményben.

Enyhébb tünetekkel napos bennfekvés

Azon koronvírusos páciensek számára, akiknek a tüneteik nem súlyosak, napos bennfekvéses rendszerben van szakorvosi vizsgálati lehetőség a csíksomlyói kórházépületnél: 8 és 10 óra között a csíksomlyói kórházépületnél, a kapu melletti rendelőben vizsgálati lehetőség működik azok számára, akik pozitív teszttel rendelkeznek és enyhébb tüneteik vannak. Az orvosok kérése az, hogy a betegek vigyék magukkal a pozitív tesztet és készüljenek fel arra, hogy az eredményeket meg kell várniuk. Aki lázas, köhög, gyengeségérzete van, vagy nehézlégzést tapasztal, keresse fel itt a szakembereket, az orvosi vizsgálat mellett vérvizsgálat, röntgenvizsgálat is készül számukra. Előjegyzés szükséges, ezt a 0758–117669-es telefonszámon lehet kérni.

A kórházban kezelt koronavírusos betegek túlnyomó többsége súlyos állapotban van, a Csíksomlyón kezelt páciensek közül 48 személynek van szüksége oxigénes légzéstámogatásra. A súlyos állapotban lévő betegek közül senkit sem oltottak be korábban. Azok, akik oltás után kapták el a fertőzést és kórházba kerültek, idősek, társbetegségeik vannak, de a Covid-19 enyhe tünetei jelentkeztek náluk. A jelenleg koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelt betegeknek összesen 94 százaléka nincs beoltva – emelte ki a csíkszeredai intézmény tájékoztatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?