Csak a legsürgősebb műtéteket végzik el a csíkszeredai kórházban

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) rendelete értelmében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is csökkent a műtéti tevékenység. A következő harminc napban csupán a sürgősségi beavatkozásokat lehet elvégezni.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) 9490-es számú, 2021. október 4-én kiadott rendelete alapján október 5-től a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is elrendelték azon sebészeti beutalások felfüggesztését, amelyek nem minősülnek sürgősségi esetnek és amelyek – a kezelőorvosok döntése szerint – halaszthatók, későbbi időpontra újra előjegyezhetők – közölte szerdán az intézmény sajtószolgálata. Az intézkedés 30 napra szól.

„Sürgősségi esetekben továbbra is elvégezzük a műtéteket és ugyancsak folytatódik a műtéti tevékenység azon betegek számára, akik esetében nem halasztható a beavatkozás.  Ezt minden esetben a kezelőorvos dönti el, miután megvizsgálja a beteget. Ugyanakkor nagyobb hangsúlyt fektetünk a járóbeteg-rendelői tevékenységre, a műtéti tevékenység csökkenése nyomán több időt töltenek a szakrendelőkben az orvosok” – fejtette ki dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A kórház többi osztálya – az eddig már lezajlott átszervezések alapján – folytatja tevékenységét. Szintén folytatódnak a vizsgálatok a járóbeteg-rendelőkben.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban jelenleg (szerdán – szerk. megj.) 109 koronavírusos pácienst ápolnak. A Covid-betegeknek kialakított intenzív terápiás részlegen mind a tíz ágy foglalt, az ott ápolt páciensek közül négy személy intubálva van. Vannak súlyos állapotban lévő betegek a csíksomlyói kórházépületben is, és a főépületben lévő, a belgyógyászati osztály helyén kialakított Covid-osztályon is. A beutalt betegek közül összesen 73 páciens szorul oxigénes légzéstámogatásra. A kórházban ápolt Covid-betegek 89 százaléka nincs beoltva koronavírus ellen – emelte ki a kórház közleménye.

(Borítókép: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?