banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Az ukrajnai menekülteket elszállásolók jelentős része még nem kapott állami támogatást

A kormány korábbi határozata szerint az ukrajnai menekülteket befogadó egyesületek és alapítványok támogatásban részesülnek a szállás és az étkeztetés fedezésére.

Eddig azonban csak a hatósági és gazdasági szereplők tulajdonában lévő intézményeknek adtak támogatást. Az összegek odaítélése előtt a helyszíneket a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség határozatában kellett feltüntetni, majd ezt követően együttműködési egyezményt írtak alá a felügyelőséggel. A kormányhatározat módosítása értelmében négy marosvásárhelyi egyesület és két alapítvány részesül támogatásban a menekültek elszállásolásáért és étkeztetéséért. A panziók esetében azonban még mindig nem térítették meg a költségeket.

„Még nem kaptunk semmiféle támogatást, pedig sokat segítene, hiszen a napi kiadásokon felül biztosan magasabb számlák jönnek.  A szálloda jelenleg csak ötven százalékban foglalt, ami tovább nehezíti a költségek fedezését” – mondta Traian Bendorfean Maros megyei panziótulajdonos.Illusztráció: Borsi Balázs

A támogatási eljárás egyénenként eltérő – tájékoztatott Cristina Sămărghiţan, a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség munkatársa.

„A magánszemélyeknek kérelmet kell benyújtaniuk a helyi közigazgatáshoz az aktuális hónap első három munkanapján. Ez alapján térítik meg az előző havi költségeket” – hangsúlyozta Cristina Sămărghiţan.

Hozzátette, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek az adatok központosítása után, a kérelmek beérkezésétől számított 10 munkanapon belül az összegeket ki kell hogy utalják az adott magánszemélyek számlájára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?