Több mint egymillió ukrán állampolgár tért haza a háború kezdete óta

Összesen 1,1 millió ukrán tért vissza hazájába a február 24-i orosz invázió kezdete óta – közölte szerdán Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője.

A háború kezdete óta 1,1 millió polgártársunk lépett be Ukrajnába – mondta sajtótájékoztatóján Demcsenko. A szóvivő arra nem tért ki, hogy milyen arányban tértek vissza azok az ukránok, akik az invázió elől menekültek, illetve azok, akik a háború előtt külföldön éltek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerdán közzétett adatai szerint azonban az ukrajnai menekültek száma meghaladta az ötmilliót.

Fotó: Czinzel László

„A konfliktus nyolc hete után öt milliónál tartunk, és még nincsen vége, ötmillió egyéni történet a veszteségekről és a traumákról” – jelentette ki Kelly Clements, az ENSZ menekültügyi főbiztosának a helyettese. Európában a második világháború óta nem volt ilyen menekültáradat.

Ugyanakkor érezhető az ukránok egy részének visszatérése az országukba, illetve az otthonukba. Olyannyira, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester felszólította a lakosokat, hogy egyelőre ne térjenek vissza. A harcok csúcspontján a 2,8 millió lakos felét evakuálták.

Helyi médiumok becslése szerint ennek ellenére feltehetően mintegy ötvenezren térnek vissza a fővárosba. A konfliktus előtt a Kijev ellenőrzése alatt lévő ukrajnai területeken 37 millióan éltek, nem számítva a 2014-ben Oroszország által bekebelezett Krím félszigetet, sem az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?