banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Új átkelőhelyeket nyithatnak meg a román–ukrán határon

Románia vizsgálja annak lehetőségét, hogy újabb átkelőhelyeket nyissanak meg a román–ukrán határon – közölte szerdán a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă a háború kitörésének másnapján a sireti határátkelőhelyen | Fotó: gov.roNicolae Ciucă sajtótájékoztatón számolt be a keddi kijevi munkalátogatása alkalmával folytatott megbeszélésekről. A kormányfő azt mondta, Bogdan Aurescu külügyminiszterrel vizsgálják annak lehetőségét, hogy újabb átkelőhelyeket nyissanak a román–ukrán határon. Az ezzel kapcsolatos döntéseket az ukrán külügyminiszterrel közösen közlik majd – szögezte le.

A miniszterelnök hangsúlyozta a 2020-ban megnyitott Isaccea–Orlivka határátkelő fontosságát, illetve a közúti áruszállítás liberalizálásának jelentőségét, amely április 5-től lépett érvénybe az ukrajnai fuvarozók számára.

Oroszország február 24-én indított offenzívát Ukrajna ellen, azóta közel 800 ezer ukrajnai menekült Romániába a háború elől, a többségük a közös határáteklőhelyeken léptek be az országba, de volt, aki a Moldovai Köztársaságon keresztül érkezett. 

Kapcsolódók

Kimaradt?