Több ezer autótulajdonosnak szűnik meg az RCA-biztosítása Maros megyében

Több ezer Maros megyei autótulajdonos marad kötelező RCA-biztosítás nélkül, miután szerdától megszűnik a City Insurance biztosító, így az általa kibocsátott RCA-biztosítások is. Ez akkor is megtörténik, ha a biztosítás érvényességi ideje meghaladja az említett időpontot.

A becslések szerint országos szinten félmillió állampolgárnak van City Insurance által kiállított biztosítása. A társaság csődjének bejelentésekor a City Insurance piaci részesedése 70 százalék volt. A bejelentést követően a biztosítások árai jelentősen emelkedtek országszerte.

„Akiknek City Insurance biztosításuk van, a kialakult helyzet miatt most közel a dupláját kell fizetniük egy új biztosításért” – jelentette ki a Maszolnak Német Zsolt RCA-biztosítási szakértő. Mint fogalmazott, az általa ismert információk szerint Maros megyében nagyjából 20 000 autónak van ilyen biztosítása. Hozzátette, az elmúlt 30 napban a kötelező RCA-biztosítások körülbelül 25 százaléka szűnt meg. Emellett, akiknek például 400 lejes City Insurance biztosításuk volt, ugyanazt a típusú biztosítást jelenleg körülbelül 700 lejért vásárolhatják meg – hangsúlyozta a szakértő.

Fotó: Agerpres

Az érintettek igényelhetnek kártérítést, ha jelentik a biztosítás megszűnését és kérik a biztosítási díj visszafizetését az állami biztosítási garanciaalaptól (FGA) május 11-ig. A panaszos a szükséges űrlapot a www.fgaromania.ro honlapról töltheti le. A visszaigénylésére vonatkozó kérelemhez a honlapon található 9-es számú melléklet nyomtatványát is csatolniuk kell, és e két kitöltött nyomtatványt együtt kell elküldeniük az állami biztosítási garanciaalap weboldalán feltüntetett email címre.

Akik május 11-ig nem kötnek új szerződést más biztosítóval, a hatályos törvények értelmében büntethetővé válnak. A kötelező RCA-biztosítás hiánya miatt kiszabható bírság 1000 és 2000 lej között van.

A kárvallottak igényelhetnek kártérítést a City Insurance-től, ehhez ki kell tölteniük a biztosítás-felmondási kérelmet, amely elérhető a www.cityinsurance.ro weboldalon. A felmondási kérelmet a SAR City Insurance SA-nak kell címezniük, és a denuntare@cityinsurance.ro e-mail címre kell elküldeniük. Ezt követően a www.fgaromania.ro oldalról letölthető 9-es számú mellékletet, valamint a visszafizetésre vonatkozó kérelmet el kell küldeniük az állami biztosítási garanciaalaphoz, a cerere.plata@fgaromania.ro e-mail címre a következő dokumentumokkal együtt: meghatalmazás/meghatalmazott, ha van; személyi igazolvány másolata; RCA-biztosítás másolata; biztosítási díj fizetését igazoló bizonylat másolata; a biztosítási szerződés megszűnésének igazolása. Az állami biztosítási garanciaalap rögzíti a kérelmeket, majd a beérkezés és a regisztráció sorrendjében elemzi azokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?