Útlezárással tiltakoznak a fuvarozók: sokallják a biztosítás árát

Az ország több megyéjében és Bukarestben is tüntettek a fuvarozók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) drágulása ellen.

A kormány szerdán jelentette be, hogy a fuvarozók tervezett felvonulása miatt befagyasztja a biztosítás árát. Ennek következtében a fuvarozókat tömörítő szervezetek közül több is bejelentette, hogy nem vesznek részt a tiltakozó felvonuláson. A Román Közúti Áruszállítók Szövetsége (UNTRR) ennek ellenére is az utcára vonult, kifogásolva, hogy az RCA árait befagyasztó rendelkezés nem szabott meg egy referenciaárat.

A fuvarosok országszerte nagyvárosokat elkerülő tehermentesítő utak forgalmának lassításával tiltakoztak, Bukarestben is több útszakaszon megbénították a forgalmat – állítja a Mediafax hírügynökség.

A tiltakozás oka: a piacvezető Astra és a Carpatica biztosító csődje nyomán az RCA ára átlagosan másfélszeresére, esetenként pedig többszörösére emelkedett az utóbbi évben.  A két csődbe jutott biztosító vesztét egyebek mellett a kárigényektől jelentősen elmaradó, alacsony árak okozták. Mivel azonban károsultjaikat az állami garanciaalapból kell kárpótolni, a piacon maradt biztosítók (amelyeknek a garanciaalapot fel kell tölteni) jelentősen megemelték áraikat. A fuvarozók kartellezésre gyanakszanak: azt állítják, a biztosítók összebeszéltek, hogy az indokoltnál jóval magasabb árakkal emeljék nyereségüket.

A kormánynak nem áll hatáskörében a biztosítás összegét megszabni – közölte csütörtökön Liviu Iolu. A kormányszóvivő szerint a szerdai határozat megteremti a jogi keretet ahhoz, hogy az ASF tisztázza a biztosítások ára körüli helyzetet. Az RCA ügyét az illetékes intézmények hosszú ideje képtelenek megoldani, a kormány a fuvarozókat tömörítő szervezetekkel és az AFS-el is egyeztetésének és a szerdai kormányhatározatnak célja az, hogy kimozdulhassanak a holtpontból – magyarázta a korményszóvivő.

A kormény szerda estén közzétett rendelete szerint a biztosítási piacot is felügyelő összevont pénzügyi felügyeletnek egy hónap alatt meg kell határozni jármű-kategóriánként a referencia-árakat amelyek fedezik az átlagos kárigényeket és a biztosító adminisztratív költségeit. A későbbiekben ezektől a refernciaáraktól 25 százalékban térhetnek majd el a biztosítók annak függvényében, okozott-e balesetet a gépjárművezető.

A károsult saját biztosítójához fordulhat kárigényével, és annak kell majd behajtania a jármű javításának költségeit attól a biztosítótól, amelynél a balesetet okozó sofőr megkötötte felelősségbiztosítását. Ha a biztosító nem téríti meg határidőre a javítás költségeit, ezentúl késedelmi kamatot fizettethetnek vele.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?