ASF-elnök: hamarosan elfogadja a kormány az RCA díját hat hónapig korlátozó határozatot

Nicu Marcu szerint a piac nem képes szabályozni az árat, mert túl kevés szereplője van.

A kormány hamarosan jóváhagyja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) díját hat hónapig korlátozó határozatot, ám az lenne a kívánatos, ha az árakat a piac szabályozná - jelentette ki egy csütörtöki bukaresti konferencián az Országos Pénzügyfelügyeleti Hatóság (ASF) elnöke. Jó hír ez az autósoknak | Fotó: Pixabay

Nicu Marcu felidézte: az ASF korábban felkérte a biztosítási piac szereplőit, találjanak megoldást az RCA díjának mérséklésére, tekintettel arra, hogy a magas infláció amúgy is gondokat okoz a lakosságnak. Ilyen megoldás nem körvonalazódott, ezért a hatóság javasolta azt a kormánynak, hogy meghatározott időre korlátozza az árakat - magyarázta az intézményvezető.

Az ASF elnöke elmondta, már 2017-től törvény írja elő egy állami biztosítótársaság létrehozását. Hozzátette, hogy eddig csak kis lépések történtek ebben az irányban, de reményét fejezte ki, hogy amíg az RCA díját korlátozó határozat hatályban lesz, addig az új társaság is elkezdi a működését. „Így a dolgok rendeződni fognak” - jelentette ki. Nicu Marcu kifejtette, kívánatosnak azt tartaná, ha az RCA díját a piac szabályozná. Szerinte ez azért nem lehetséges, mert kevés szereplője van a biztosítási piacnak.

A pénzügyminisztérium februárban közvitára bocsátotta a honapján azt a kormányhatározatot, amelynek értelmében az állam hat hónapig korlátozza az RCA díját. A jogszabályt március közepén küldték át véleményezésre a Versenytanácshoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?