Nagyon megdrágította az RCA-t a City Insurance csődje

A City Insurance a nyereséges működést biztosító szintnél alacsonyabb árakkal dolgozott, ez okozta a drágulást.

Hetven-nyolcvan százalékkal többe kerül jelenleg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA), mint tavasszal. A tetemes drágulás oka az, hogy a közelmúltban csődbe ment a piacvezető biztosítótársaság, a City Insurance. Szakértők szerint léptékében ideiglenes jelenségről van szó, azonban az árak nem fognak lemenni a korábbi szintre.

„A biztosítótársaságok vissza fogják terelni az árakat a normális kerékvágásba. A szint azonban magasabb lesz, mint tavasszal volt, mivel tudjuk, hogy miért jutott ebbe a helyzetbe a City Insurance: alacsonyabb árakat alkalmazott, mint a többi piaci szereplő. Azt hiszem, hogy az árak stabilizálódása már idén elkezdődik, jövőre pedig lezárul a konszolidáció” – nyilatkozta Antonio Souvannasouck, az Asigest Broker vezérigazgatója.

Az egyik ok, amiért a biztosítók magasan tartják az RCA árát az, hogy egyik sem akar túl sok korábbi City Insurance ügyfelet átvenni. „Hárommillió ügyfélről beszélünk. Világos, hogy amíg fennáll az egyensúly a piacon, addig a dolgokat ellenőrzés alatt tarthatjuk. Ha azonban ezeknek az ügyfeleknek a fele ugyanazzal a céggel szerződne le, világos, hogy bármennyire nagy és erős is az, sérülne az egyensúlya. Tehát, minden cégnek tartania kell a lépést az áremelkedéssel, mert ha nem tennék, elárasztanák őket a City kliensei” – magyarázza Antonio Souvannasouck.

Biztosítási szakemberek egybehangzó véleménye szerint nem jelenleg drága a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, hanem a korábbi árak voltak abnormálisan alacsonyak. A City Insurance a nyereséges működést biztosító, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) által megállapított referenciaárnál olcsóbban kötött szerződéseket, ami fenntarthatatlannak bizonyult.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?