Rekordösszegű bírságot szabott ki a pénzügyi felügyelet két biztosítótársaságra

Közel annyit bírságoltak egyetlen hónap alatt, mint a 2018 és 2020 közti időszakban.

Megtáltosodott a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) a bírságolás terén. Az intézmény kevesebb, mint egy hónap alatt 4,73 millió lej büntetést szabott ki a két piacvezető biztosítótársaságra, a City Insurance-re és az Euroinsre.

Ez a tekintélyes összeg három tételből áll össze. Múlt héten az ASF 3,78 millióra bírságolta a City Insurance Rt.-t, mivel nem nyújtotta be időben a hatóság által igényelt iratokat és adatokat. Korábban a City Insurance-nek 500 ezer, az Euroinsnek pedig 450 ezer lejt kellett befizetnie a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítással (RCA) rendelkező ügyfeleknek késedelemmel átutalt kártérítések és egy sor más szabálytalanság miatt.

Mindez azért nagyon meglepő, mivel az idei januári bírságok értéke nem sokkal marad el attól, amit az ASF az elmúlt három évben összesen kiszabott. 2018-ban 16 esetben bírságolt a felügyelet, amit a biztosítótársaságok 1,637 millió leje bánt. 2019-ben szinte tökéletes munkát végezhettek a biztosítók, a rájuk kiszabott büntetések összértéke ugyanis csupán 165 ezer lej volt, igaz, kaptak 13 írásbeli figyelmeztetést is. Tavaly 16 esetben alkalmazott az ASF pénzügyi szankciót, melyek összértéke 3,345 millió lej volt. 36 hónap alatt 5,14 millió lejnyi büntetést szabott ki tehát a felügyelet, ami csak kb. 10 százalékkal haladja meg a januári bírságok összértékét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A bírságolási láz annak lehet a következménye, hogy a hatóságot nemrég feljelentették a korrupcióellenes ügyészségen (DNA), amiért állítólag takargatta egyes biztosítótársaságok törvénytelen, az ügyfelek kárára folytatott gyakorlatát. A botrány kirobbanását követően az intézmény vezetője is feljelentést tett egyes beosztottjai által elkövetett, feltételezett szabálytalanságok miatt, egy magas beosztású munkatársat pedig, aki korábban biztosítótársaságoknál dolgozott, elbocsátottak.

(Nyitókép: snsps.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?