RCA

Botrány a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnál: biztosítótársaságok kétes üzelmeit fedezte az intézmény

A gyanú szerint a City Insurance és az Euroins voltak a kedvezményezettjei az illegális gyakorlatnak.

Feljelentést tett a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségen (DIICOT) Nicu Marcu, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) elnöke, mivel felmerült a gyanú, hogy törvénytelenségek sorát követték el az általa vezetett intézményben. Egy nappal korábban az ASF egyik munkatársa a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA) fordult, azzal gyanúsítva a hatóság egyes vezetőit, hogy hivatali hatalmukkal visszaélve fedezték biztosítási cégek törvénytelen praktikáit.

Utóbbi feljelentés szerint az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a kötelező gépjármű felelősségbiztosítással kapcsolatos fogyasztói panaszok száma. 2018-ban még csak 10 549 ilyen bejelentés érkezett, 2019-ben 25 679, a tavalyi év első hat hónapjában pedig 21 244. A panaszok több mint kétharmada két biztosító, a City Insurance (48,36 százalék) és az Euroins (27,7 százalék) ellen irányult.

A panaszáradat ellenére az ASF illetékesei nem végeztek érdemi ellenőrzést a két fent-nevezett biztosító háza táján, s megfelelő összegű bírságokat sem róttak ki, bár a hatályos szabályozás erre kötelezi őket.

Nicu Marcu azért fordult az ügyészséghez, mivel egy belső ellenőrzés során gyanús hibák egész során fedezték fel az intézmény vezetőségének előterjesztett dokumentumokban. Daniel Apostol, az ASF szóvivője azt nyilatkozta, úgy tűnik, a szóban forgó hibákat szándékosan követték el, hogy ezáltal egyes, a felügyelet által ellenőrzött cégek sikeresen érvényteleníthessék jogi úton az ellenük hozott büntető intézkedéseket.

Kedden felmentették hivatalából Mihaela Cojocarut, az ASF szabályozási és engedélyezési osztályának az igazgatóját. Cojocaru 2019 januárjában került a felügyelethez, korábban különböző biztosítóknál dolgozott vezető beosztásban. Mihaela Cojocaru elmozdítása minden bizonnyal kapcsolatban van az intézménynél kirobbant botránnyal.

(Nyitókép: snsps.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?