Közzétették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási referenciaárakat

Közzétette pénteken a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) kötvények referenciaárát.

A jegyzék szerint a legkisebb RCA-referenciaár 691 lej, és ezt azok a 31 és 40 év közötti természetes személyek fizetik, akik 1200 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú gépkocsi tulajdonosai. A legmagasabb referenciaár 2870 lej, ezt a 30 éves kor alatti és 2500 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalmú járművet vezetőknek kell fizetniük.

A jogi személyek esetében a legkisebb referenciaár 905 lej (1601 és 1800 köbcenti közötti hengerűrtartalmű gépkocsik esetében), a legnagyobb pedig 1395 lej (2500 köbcenti fölött).

 

Az ASF megjegyzi, hogy a referenciaárak csak tájékoztató jellegűek, nem a piacon alkalmazott díjakat tükrözik. A vonatkozó törvény értelmében a referenciaárakat egy független vállalat, az Ernst & Young Assurance Services Kft. számolta ki a jármű típusa, a biztosított minősége (természetes vagy jogi személy), a biztosított életkora, illetve a jármű műszaki paraméterei függvényében.

Az újonnan ismertetett referenciaárak egyik kategória esetében sem térnek el jelentősen a korábbiaktól, ami a piac stabilitására utal – idézi az ASF közleménye Cristian Roşu alelnököt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?