banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Fontos változás várható a gépjármű-felelősségbiztosításban: a kárvallott biztosítója fizetné ki a kárt

A közvetlen elszámolás révén a kárvallottnak nem kellene hónapokig várnia a pénzére.

A Pénzügyi Szolgáltatások Felhasználói Romániai Egyesületének (AURSF) kezdeményezésére fontos változtatást készül végrehajtani a kormány a biztosítási szabályok terén, jelentette be a szervezet vezetősége. A sürgősségi rendelettervezet értelmében a vétlenül karambolozó autó tulajdonosának a saját biztosítója térítené meg a kárt, nem pedig a baleset okozójáé. A biztosítótársaság aztán a vétkes gépkocsivezető biztosítóján hajtaná be a pénzt.

A változtatás eredményeként a kárvallottak sokkal gyorsabban pénzhez jutnának, s csökkenne a visszaélések lehetősége is. A közvetlen elszámolásra jelenleg is lehetőség van, azonban ennek aktiválása esetén többet kell fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításért (RCA). Ha a kormány átírná a szabályokat, s a közvetlen elszámolás alapértelmezetté válna, akkor nem lehetne plusz pénzt elkérni érte.

Az AURSF felszólította a kormányt, hogy bocsássa mihamarabb közvitára a szóban forgó sürgősségi rendelet tervezetét. A kezdeményezést támogatja két másik szervezet, a Gépjármű-biztosítók Irodája (BAAR) és Csalásellenes Együttműködés a Biztosítások Terén Egyesület (ACADA) is.

(Nyitókép: ISU Kovászna)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?