Kolozs és Temes a biztosításban bízik, Háromszék a gondviselésben

Temesben kilencszer annyit költenek biztosításra az emberek, mint a kisebbik székely megyében.

2020 végén 9,28 milliárd lej tett ki a fakultatív biztosítások hazai piaca. A Pénzügyi-felügyeleti Hatóság (ASF) adati szerint a lakosság biztosítás iránti nyitottsága óriási eltéréseket mutat megyei bontásban.

A piac hozzávetőleg 40 százalékba Bukarestben, illetve annak vonzáskörzetében, Ilfov megyében összpontosul, ahol a lakossági biztosítások összértéke 3,76 milliárd lejt tesz ki. Ez szoros összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy Bukarestben és környékén a legmagasabb az életszínvonal, az emberek megengedhetik maguknak, hogy biztosításra is költsenek.

A megyék közül Temes és Kolozs emelkedik ki, előbbiben 377, utóbbiban 351  millió lej a fakultatív lakossági biztosítások összértéke. Az élbolyba Brassó tartozik még 213 millió lejjel.

Az ASF kimutatásai azt sugallják, hogy lehúzhatnák a rolót a biztosító társaságok, ha Kovászna és Mehedinți megyékből kellene megélniük. A háromszékiek és az olténiai megye lakói ugyanakkora összeget, mindössze 42 millió lejt költöttek fakultatív biztosításra. A rangsor végén Tulcea,Giurgiu és Krassó-Szörény szerénykedik még, 43, 44, illetve 48 millió lejjel. A Temes megyei biztosítások összértéke kilencszerese a háromszékinek és a Mehedinți megyeinek.

Hargita és Szatmár a középmezőnyben tanyázik 78, illetve 87 millió lejjel, míg Maros és Bihar az első harmadhoz tartoznak 143, illetve 198 millió lejjel.

Kapcsolódók

Kimaradt?