banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

A görög ortodox egyházé lett a legnagyobb román biztosító

A görögkeletiek egy Hollandiában bejegyzett cégen keresztül vásárolták be magukat.

Tulajdonost váltott októberben a piacvezető hazai biztosító, a City Insurance. A társaság korábbi többségi tulajdonosa az Adrian Năstase sógorának, Dan Odobescu üzletembernek az érdekeltségi körébe tartozó Vivendi International volt, amely egy 85,23 százalékos részvénycsomaggal rendelkezett. Április folyamán ezt eladta a Hollandiában bejegyzett  I3CP Holdings BV társaságnak. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra.

Bár az új tulajdonos elméletileg holland, a City Insurance lényegében görög kézbe került, nem is akármilyenbe. „A holding egyik legfontosabb finanszírozója a görög ortodox egyház. A társaság ki akarja terjeszteni a tevékenységét Görögországban és Romániában is. Olyan, mint egy befektetési alap” – nyilatkozta Cristian Roșu, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) alelnöke.

Az ortodox egyház az egyik legbefolyásosabb, köztiszteletnek örvendő intézmény Görögországban. A brit Guardian egy korábban megjelent cikkében 700 milliárd euróra becsülte az egyház vagyonát. Az ortodox egyház az egyik legnagyobb földtulajdonos is a dél-európai országban, 130 ezer hektárnál több van a birtokában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A City Insurance minden tekintetben az első számú hazai biztosító társaság, a piaci részesedése meghaladja a 20 százalékot. A társaságnak 4 milliónál több ügyfele van. A kötelező gépjármű biztosítás piacán a két vezető biztosító, a City Insurance és az Euroins részesedése körülbelül 75 százalék.

2013 óta a City Insurance a legnépszerűbb hazai futball klub, a FCSB mezszponzora, az együttműködési szerződést a közelmúltban 2025-ig hosszabbították meg. A társaság részvényeinek 14,77 százaléka magánemberek és jogi személyek tulajdonában van.

(Nyitókép: Facebook/FCSB)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?