RCA

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás: ez az öt feltétele lesz a közvetlen elszámolásnak

Sürgősségi rendelettel módosítaná a kormány a hatályos szabályozást.

Közvitára került az a sürgősségikormányrendelet-tervezet, ami szerint a biztosítótársaságoknak ezentúl lehetővé kell tenniük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (RCA) rendelkező ügyfeleik számára a közvetlen elszámolás lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy közúti baleset esetén a vétlen fél kárát a saját biztosítója térítené meg, nem pedig a baleset okozójáé. Így a károsultak sokkal hamarabb megkapnák a nekik járó pénzt, csökkenne a visszaélések lehetősége is. A károsult biztosítója a pénzt behajtaná a károkozó biztosítóján.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság kezdeményezte módosítás értelmében a közvetlen elszámolásra öt feltétel egyidejű teljesülése esetén volna lehetőség: ha a baleset Romániában történt, a balesetet szenvedő valamennyi gépkocsi Romániában van bejegyezve, a szóban forgó károk kizárólag a baleset következményei, a baleset bekövetkeztekor mindkét autónak volt érvényes biztosítása, a balesetben kizárólag az autók szenvedtek kárt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A sürgősségi rendelet a 132/2017-es törvényt módosítja, a tervezete a Pénzügyminisztérium honlapján olvasható. A közvetlen elszámolás gyakorlata eddig is létezett, azonban a gépjármű-tulajdonosoknak pluszba kellett fizetniük azért, hogy belefoglalják a kötelező biztosításba. A sürgősségi rendelettel ez ingyenessé válik.

(Nyitókép: ISU Kovászna)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?