Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás: ideiglenes árplafon bevezetését javasolja a Pénzügyi Felügyelet

Az intézkedés, mely sürgősségi rendelettel léphetne életbe, hat hónapra szólna.

Árplafon bevezetését javasolta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) terén az Pénzügyi Felügyelet (ASF) a Pénzügyminisztériumnak. A sajtó megkeresésére Nicu Marcu, az ASF elnöke megerősítette az értesülést. Az intézkedés ideiglenes jellegű lenne, hat hónapos időtartamra szólna.

Az autósok érdeke lenne az árplafon bevezetése | Fotó: Pixabay

Mielőtt megtette volna a javaslatot, Nicu Marcu több alkalommal egyeztetett az ügyben Nicolae Ciucă kormányfővel és Marcel Ciolacuval, a PSD elnökével, így nem lehet kétséges, hogy a pénzügyi tárca elfogadja azt.

Az ASF elnöke szerint az árplafon bevezetése a gépjármű tulajdonosok érdekeit szolgálja.

Korábban három, személy- és árufuvarozókat tömörítő szakmai szervezet, a COTAR, az Apulum és az APTE 2002 is azzal fenyegetőzött, hogy utcai demonstrációkat szerveznek, amennyiben a hatóságok nem fagyasztják be ideiglenesen a RCA árát.

„Az emberek már olyan kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat kötnek, melyek többe kerülnek, mint amennyit az autójuk ér. Mindannyiunkat tönkre tesznek, össze fog omlani a gazdaság. Mivel minden megdrágult, a cégek nem tudják már viselni ezeket a költségeket, a fuvarozók kénytelenek lesznek bezárni a vállalkozásaikat” – nyilatkozta drámai hangnemben Vasile Ștefănescu, a COTAR elnöke.

A RCA erőteljes drágulása azt követően kezdődött, hogy tavaly ősszel fizetésképtelenné vált a piacvezető biztosítótársaság, a City Insurance. Február 9-én a bíróság megindította a csődeljárást a City Insurance ellen, ami azzal jár, hogy 90 napon belül érvényüket vesztik a még hatályban levő biztosítások, az ügyfeleknek pedig más társasághoz kell fordulniuk. Ez szintén árnövelő hatású volt az RCA-piacon.

Január végén még 1,15 millió, a csődbe ment társaságnál megkötött biztosítás volt érvényben, az ASF tájékoztatása szerint február folyamán 200 ezer jár le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?