Indul a csődeljárás a City Insurance ellen, 90 napon belül érvényüket vesztik a biztosítások

Még mindig 1 milliónál több autótulajdonosnak van a City Insurance-szal kötött érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

A City Insurance elleni csődeljárás megindításáról döntött a bukaresti törvényszék, helyt adva a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) keresetének. A bírósági döntés értelmében legkésőbb 90 napon belül érvényüket vesztik a City Insurance által megkötött biztosítások. Az ügyfeleknek a határidő lejárta előtt új biztosítást kell kötniük valamely másik társasággal.A balesetek költségeit az ASF állja | Fotó: Pixabay

Ez utóbbi rossz hír sok autótulajdonos számára, a City Insurance volt ugyanis a piacvezető a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) terén. Tavaly ősszel 3,13 millió ilyen biztosítás volt érvényben, január végére ezek száma 1,15 millióra csökkent. Az ASF tájékoztatása szerint május végéig ezek többsége lejár. Februárban körülbelül 200 ezer, City Insurance-nál megkötött RCA fut ki.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság emlékeztet rá, hogy a 213/2015-ös törvény értelmében a csődbe jutott biztosítótársaság ügyfeleinek állja a költségeit baleset bekövetkezte esetén. A kártalanítás összege nem haladhatja meg az 500 ezer lejt.

Mostanáig 191 ezer esetben igényeltek kártalanítást a felügyelettől a City Insurance kliensei. A biztosító nélkül maradt ügyfelek között minisztériumok és megyei mentőszolgálatok is vannak, valamint a kormányőrség (SPP) és a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat (CNAIR).

A City Insurance tavaly ősszel vált fizetésképtelenné. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint ennek a társaság által folytatott spekulatív üzletpolitika volt az oka, ugyanis az ASF által a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra megállapított referenciaárnál olcsóbban kötött szerződéseket, ami fenntarthatatlannak bizonyult.  

Kapcsolódók

Kimaradt?