banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Figyelmeztetnek a biztosítók: az árak befagyasztása nem nyújt stabilitást és kiszámíthatóságot

Az Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetsége (UNSAR) és a Romániai Gépjárműbiztosítók Szövetsége (BAAR) meglepetéssel vette tudomásul azt a kormányhatározat-tervezetet, amely 6 hónapos időtartamra maximálja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) kötvényeinek díját.

A két szervezet az Agerpres hírügynökségnek péntek este elküldött közleményében arra figyelmeztet, hogy a néhány évvel ezelőtt hozott hasonló intézkedések közép- és hosszú távon teljesen hatástalannak bizonyultak.

„Valójában az RCA-díjak felső határára vonatkozó korábbi döntés vezetett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljáráshoz és egy olyan törvény elfogadásához, amely negatívan érintette a biztosítások piacát, és hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához” – olvasható a közleményben.

Illusztráció forrása: Kovászna megyei katasztrófavédelem

A szakma folyamatosan felhívta a figyelmet ezekre a dolgokra, és jelentős erőfeszítéseket tett, konkrét javaslatokkal állt elő a biztosítási ágazat szabályozási keretének javítása érdekében, az állampolgárok, a gazdaság és a társadalom javára – állítják.

Emellett a két biztosítói szövetség többször felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk "bajnok" a közúti balesetek gyakoriságát tekintve, Románia e tekintetben vezető helyet foglal el Európában.

„Mind a balesetek gyakorisága, mind más speciális mutatók, mint például az egy káreseményre jutó átlagos kárkifizetési érték – amely folyamatosan növekszik – hozzájárulnak a gépjármű-felelősségbiztosítás árához. A gépjármű-felelősségbiztosítás árait pedig a törvény értelmében össze kell kapcsolni a biztosítótársaságok által fizetett, egyre növekvő kártérítésekkel – mivel a kártérítéseket a biztosítási díjakból álló alapból fizetik ki. A Pénzügyi Felügyelet (ASF) által közzétett legfrissebb adatokból azonban az derül ki, hogy az RCA-díjakból beszedett minden 100 lej után a biztosítóknak további 30 lejjel kell hozzájárulniuk a költségekhez” – nyomatékosítják a közleményben.

Az idézett forrás szerint a biztosítás egyik alapelve, hogy a biztosítók az általuk vállalt kockázatoknak megfelelően egyénileg határozzák meg a díjakat, illetve a kockázatot megosztják a biztosítottak között. Ezen mechanizmusok kiegyensúlyozatlansága hatással lehet a biztosítótársaságok fizetőképességére és arra, hogy képesek legyenek betölteni legfontosabb szerepüket, azaz kártérítést fizetni a közúti balesetek áldozatainak.

„A biztosítási ágazatnak stabilitásra és kiszámíthatóságra van szüksége ahhoz, hogy más beruházókat is arra ösztönözzön, hogy befektessenek Romániában. Sajnos az ilyen jellegű intézkedések nem jelenthetnek hosszú távú megoldást, mivel sem stabilitást, sem kiszámíthatóságot nem tudnak nyújtani” – állítják a két szervezet képviselői.

Véleményük szerint a prioritás az, hogy javítsák ki a gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvényben a korábbi módosítások révén keletkezett hibákat, amelyek a Románia elleni kötelezettségszegési eljárás elindításához vezettek az Európai Unió részéről, és amelyek akadályozzák a biztosítókat azon szabadságukban, hogy saját értékesítési politikájukról és stratégiájukról döntsenek.

A biztosítási ágazat most is, mint eddig mindig, készen áll tárgyalóasztalhoz ülni, és megkeresni a megfelelő megoldásokat – szögezik még le a közleményben.

A pénzügyminisztérium pénteken honlapján közvitára bocsátotta a kormányhatározat-tervezetet, amely 6 hónapra megszabná a maximális árakat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) kötvényeire.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?