Örülhetnek az autósok: több biztosítónál is csökkent a RCA ára

Az árak átlagosan 15 százalékkal alacsonyabbak, mint 1-2 héttel korábban.

10 és 20 százalék közti mértékben csökkentette a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (RCA) árát több társaság. Valószínűleg ez annak a következménye, hogy a kormány bejelentette, árplafont készül bevezetni. A tervezet heves negatív reakciót váltott ki a biztosító társaságok és a biztosítási brókerek részéről.Ideje is volt, mert szeptember óta 50 százalékkal nőtt a RCA ára | Fotó: Pixabay

Az economica.net szakportál piaci információi szerint az Euroins, a Groupama, az Omniasig és Generali által kínált biztosítások átlagban 15 százalékkal lettek olcsóbbak. Piaci források szerint engedni fog a RCA árából a legnagyobb hazai biztosító, az Allinaz Țiriac is. Ez az egyetlen társaság a romániai piacon, mely nem drágított az elmúlt fél évben, azóta, hogy csődbe ment a korábbi piacvezető City Insurance.

Az elmúlt fél évben a RCA átlagban 50 százalékkal drágult, azonban a tehergépkocsik esetében az áremelkedés mértéke 100 százalék körüli. A gyors gépkocsival rendelkező fiatal sofőröknek kínált biztosítások is az átlagnál nagyobb mértékben drágultak.

A közelmúltban Nicu Marcu, az Országos Pénzügyfelügyeleti Hatóság (ASF) elnöke találkozott a biztosító társaságok képviselőivel, s arra kérte őket, találjanak megoldást a RCA drágulásának megállítására. Elmondása szerint az ideális az volna, ha a piac szabályozná az árakat. Amennyiben a kormány mégis bevezetné az árplafont, az 6 hónapig lenne érvényes.

A RCA piacán jelenleg az Euroins a piacvezető, a biztosítások közel 40 százalékával. A második számú piaci szereplő az Allinaz Țiriac, a harmadik pedig a Groupama.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?