Május 11-ig a City Insurance minden ügyfélnek új RCA-t kell kötnie

Ez közel 500 ezer gépkocsi tulajdonost érint, akik hét biztosítótársaság közül választhatnak.

Közel félmillió romániai autótulajdonosnak kell új kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (RCA) kötnie május 11-ig. Ennek az oka az, hogy a május 11-től többé nem érvényesek a csődbe ment City Insurance által kötött biztosítások. Az Országos Pénzügyfelügyeleti Hatóság (ASF) tájékoztatása szerint azok, akik nem kötnek új biztosítást 1 000 és 2 ezer lej közti bírsággal sújthatók.Vészesen közeleg a határidő | Fotó: Pixabay

Nehezen elképzelhető, hogy valamennyi érintett autós időben megköti majd az új szerződést, ha eddig nem siettek vele. Ennek gyakorlati oka is van, a biztosítók ugyanis roppant módon le lesznek terhelve az elkövetkező napokban. RCA-t online is lehet kötni, a gépkocsi tulajdonosok jelentős része azonban minden bizonnyal nem fog élni ezzel a lehetőséggel, hanem megrohamozza a biztosítókat.

A hazai piacon jelenleg társaság foglalkozik kötelező gépjármű felelősségbiztosítással. Ezt azt jelenti, hogy az 500 ezer ügyfélből átlagosan 71 ezer esik mindegyik biztosítóra, akikkel május 11-ig kellene szerződést kötniük, vagyis naponta kb. 8 ezer. A kliensek azonban nem egyformán oszlanak meg, van olyan társaság, melyhez 71 ezernél jóval többen fordulnak majd.

Azon autósok, akiknek a biztosítása normális esetben május 11. után járna le, kérhetik az ASF-től a fennmaradó időszakra eső biztosítási díj visszatérítését. Ha a biztosítást egy évre kötötték, s szeptember 11-én járna le, akkor a gépjármű tulajdonosa visszaigényelheti a befizetett biztosítási díj egyharmadát.

Kapcsolódók

Kimaradt?