A civil szervezetek elégedetlenek a 230-as nyilatkozat benyújtásának új eljárásaival

Idén módosult a 230-as nyilatkozat benyújtásának rendje, amelyen keresztül az adózó állampolgárok személyi jövedelemadójuk 3,5 százalékát adományként ajánlhatják fel alapítványoknak, egyesületeknek vagy egyházaknak.

A nyilatkozatokat ebben az évben csak személyesen vagy az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapján, elektronikus aláírással felhatalmazott könyvelők nyújthatják be. Az eljárás azonban eltántorítja a magánszemélyeket attól, hogy a nyilatkozatot benyújtsák az általuk fontosnak tartott alapítványhoz, egyesülethez – mondta dr. Alexandru Lupşa, az Alpha Transilvană Alapítvány elnöke.

„A nyilatkozatokat elektronikus aláírással ellátva kell benyújtani. Az alapítványt támogató személy aláírhatja azt a nyomtatványt, amelyet nekünk, a szervezetnek kell majd feltöltenünk az ANAF weboldalára az elektronikus aláírással” – részletezte az alapítvány vezetője. Mint fogalmazott, ez egyértelműen akadályoztatja a folyamatot. Hangsúlyozta, a legegyszerűbb az lenne, ha az alkalmazottak számára virtuális teret hoznának létre az Országos Adóhatóságnál, ahová személyesen is fel tudnák tölteni a 230-as nyilatkozatot.

Fotó: Agerpres

A Maros Finance képviselői szerint az eljárás – legalábbis a jövőben – megkönnyíti majd a folyamatokat, és az adófizetők megszokják az online ügyintézést. Ehhez azonban először regisztrálniuk kell az adóhatóság virtuális privát terében (SPV). A regisztráció és a hitelesítés után a 230-as nyilatkozatot csak az adózó állampolgár nyújthatja be. Aki nem kívánja használni az online változatot, az a nyilatkozatot személyesen is elviheti az adóhivatalhoz vagy elküldheti postai úton.

A benyújtási határidő május 25., ez egyébként a határideje a magánszemélyek jövedelemadójáról és szociális hozzájárulásairól szóló nyilatkozat (112-es nyomtatvány) benyújtásának is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?