banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Maros megyében a kamaszok tíz százaléka fogyasztott már kábítószert

A serdülőkorú gyermekek több mint 10 százaléka fogyasztott már legalább egyszer kábítószert Maros megyében. A Marosvásárhelyi Regionális Kábítószer-megelőzési, Értékelő és Tanácsadó Központ május elején, a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem által szervezett Marisiensis kongresszuson tart előadássorozatot a kábítószer-használat veszélyeiről.

Maros megyében a serdülőkorú gyermekek és a fiatal felnőttek körében egyre jobban terjed a kábítószer-fogyasztás, a koronavírus-járvány terjedése sem járult hozzá a drogfogyasztás csökkenéséhez – mondta Ion Aleodor Roman, a kábítószer-ellenes központ koordinátora.

„A hatósági korlátozó intézkedések nem csökkentették jelentősen a kábítószer-fogyasztást, ugyanakkor megnőtt az érdeklődés az interneten forgalmazott drogok iránt. Maros megyében főként kannabiszt és újfajta pszichoaktív szereket fogyasztanak. Ezek a kábítószertípusok a 14 és 25 év közötti korosztály körében a legelterjedtebbek” – részletezte Ioan Aleodor Roman.Illusztráció: MurrPhoto/Pixabay

Hozzátette, a Marosvásárhelyi Regionális Kábítószer-megelőzési, Értékelő és Tanácsadó Központ időszakosan vizsgálja a pszichoaktív szerek használatának jelenségét. A begyűjtött információk szerint a Maros megyei fiatalok körében 10 százalék feletti a fogyasztási ráta. Ez az érték azonban becslés, nem teljesen pontos, hiszen ebben a korosztályban sok a rejtőzködő vagy alkalmi fogyasztó – közölte a központ koordinátora.

Mint részletezte, főleg középiskolai környezetben végeztek vizsgálatokat, és ezekből a felmérésekből származik a megdöbbentő adat. A további vizsgálatokról elmondta, az utóbbi két évben a világjárvány megnehezítette, hogy további tudományos kutatásokat folytassanak, legyen az iskolai vagy tágabb társadalmi környezetben végzett tanulmány. Közölte, ennek ellenére folytatják a tanulmányozást és a kábítószer-fogyasztás megfékezésére irányuló módszerek kidolgozását.

Maros megyében az országos átlagnál valamivel magasabb a kábítószer-fogyasztók száma, Románia pedig az európai rangsor utolsó helyén áll ezen a téren.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?