Több száz Maros megyei diákot neveltek szelektív hulladékgyűjtésre

Az Ecolect Maros Fejlesztési Társulás által szervezett több mint egy hétig tartó szelektív hulladékgyűjtési kampányban diákok százai vettek részt.

Maros megye hét kistérségében már működik a szelektív hulladékgyűjtés. A résztvevők öt ilyen régióban kerestek fel polgármesteri hivatalokat és iskolákat, amelyekkel együttműködtek a kampány alatt.

Tóth Andrea, az Ecolect Maros Fejlesztési Társulás vezetőjének tájékoztatása szerint minden résztvevő elemi osztályt felszereltek két, egyenként 120 literes konténerrel, a papír/karton-, illetve a műanyag- és fémhulladék gyűjtésére. „A gyermekek a kampány során megtanulták a hatékony szelektív hulladékgyűjtés formáit, majd a tanult információkat hazavitték, ezzel is motiválva az idősebb generáció tagjait. Ez a nevelési forma a folytonosságot tudja biztosítani, illetve kinevel egy olyan nemzedéket, amelyik már sokkal jobban odafigyel a szelektív hulladékgyűjtésre” – vélekedett Tóth Andrea.Külön-külön gyűjtik a papír-, illetve a műanyag- és fémhulladékot

Mint részletezte, a kampányban résztvevő előkészítő osztályokat, valamint az 1–4. osztályokat sárga és a kék jelzésű „konténerekkel” látták el. Hozzátette: a tervek szerint az osztályok felszerelése mellett a jövőben versenyeket is fognak szervezni, amelyek tovább ösztönzik a gyerekeket, hogy tovább mélyítsék tudásukat a szelektív hulladékgyűjtés terén, hogy még jobban megértsék annak hasznosságát és szükségességét.

A kezdeményezők szerint nem elég csak otthon szelektíven gyűjteni, szükség van arra is, hogy megteremtődjön a gyűjtéshez a megfelelő infrastruktúra is mint a tanintézetekben, mind az utcán. Az iskolákban az uzsonnás csomagolások miatt nagyon sok hulladék keletkezik, ezért is fontos a tudatosítás, hiszen így hosszútávon elérhető, hogy csökkenjen többek között az ilyen csomagolóanyagok használata és az alternatív, környezetbarát csomagolási formák teret nyerjenek – közölték a szervezők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kampány szervezői azt remélik, hogy a kiosztott ismertetőanyagok, a szórólapok, az öntapadós matricák segítenek abban, hogy a diákok megismerjék és megtanulják, melyek a gyűjthető és a szelektíven nem gyűjthető hulladékok.

A fennmaradó két régió, Segesvár, illetve Marosvásárhely környéke jövőre kerül be az Ecolect Maros Fejlesztési Társulás akcióiba. A kezdeményezők szerint a kampányt ki fogják terjeszteni a megye középiskolás osztályaira is.

Kapcsolódók

Kimaradt?