Tánczos Barna: takarítási kampányt, Zöld hetet vezetnek be az iskolákba

Az iskolákat is bevonják a jövő héten induló, Tiszta Romániát! elnevezésű országos takarítási kampányba, a következő tanévtől pedig úgynevezett Zöld hetet is tartanak a tanintézetekben, jelentette be pénteken Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A Sorin Câmpeanu tanügyminiszterrel és a megyei tanfelügyelőségek vezetőivel folytatott megbeszélést követően a tárcavezető rámutatott, környezetünk tisztántartásához nem elegendő a felelőtlenül eldobált szemét összeszedése, hanem mentalitásváltásra van szükség, amelynek leghatékonyabb módja, ha már gyerekkorban elkezdjük a nevelést.

„Ezért a tanügyminisztérium együttműködésével bevonjuk az iskolákat is a Tiszta Romániát! országos takarítási és tudatosítási kampányba, amelyet jövő héten indít a környezetvédelmi tárca. A kampány során, de az idei tanévben is a diákok különböző környezettudatos iskolai vagy iskolán kívüli tevékenységeken vehetnek részt, így nemcsak elméleti síkon, de gyakorlatban is bővíthetik ezirányú tudásukat” – idézte Tánczost az RMDSZ közleménye.Forrás: Tánczos Barna Facebook-oldala

A tárcavezető hozzátette, arról egyeztettek a tanfelügyelőkkel, hogy a tanév végéig minden osztályban biztosítsanak lehetőséget arra, hogy a diákok a hulladékkezelés fontosságáról, a közterületek tisztántartásáról és a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről tanuljanak. A környezetvédelmi tárca alárendelt intézményei együttműködnek majd a tanfelügyelőségekkel ezeknek a tájékoztató óráknak, eseményeknek a megszervezésében. A diákok a környezetvédelmi őrség, a környezetvédelmi ügynökség, az erdészetek, a vízügyi hatóságok, valamint az iskolákkal együttműködő civil szervezetek képviselőitől is tanulhatnak majd a természet tisztán tartásának fontosságáról – részletezte a Tiszta Romániát! kampány keretében megvalósuló iskolai tevékenységeket a miniszter.

Zöld hét is lesz a 2022-2023-as tanévtől

Tánczos beszámolt arról is, hogy a 2022-2023-as tanévtől bevezetik az iskolákban a Zöld hetet, amikor – az Iskola másként hét mintájára – a diákok a környezet védelméről, a klímaváltozásról és a környezettudatosságról szerezhetnek elméleti és gyakorlati tapasztalatokat. Az iskolák dönthetnek arról, hogy a negyedik vagy az ötödik tanítási modulban szervezik meg a Zöld hetet – nyomatékosította.

A miniszter elmondta még, hogy a Verde Go projekt keretében a környezetvédelmi tárca vezetésével egy oktatási segédanyagot, útmutatót is kidolgoztak a környezetvédelmi neveléshez, amelyet minden iskolába eljuttatnak. „Meggyőződésem, hogy nincs szükség arra, hogy újabb tantárggyal terheljük a diákokat. A környezetvédelmi nevelést a meglévő tantárgyba is be lehet építeni. Emellett a tanárok szakembereket hívhatnak segítségül vagy különböző tevékenységeket szervezhetnek, így a diákok felfedezhetik, hogy mit tehetnek ők is környezetük védelmében” – hangsúlyozta Tánczos Barna. 

Kapcsolódók

Kimaradt?